BANJALUKA – Kredit u iznosu od 90 miliona evra koji je Vlada Japana odobrila Rudniku i Termoelektrani (RiTE) Ugljevik za projekat odsumporavanja dimnih gasova omogućiće tom preduzeću da u utvrđenom roku ispuni evropske ekološke standarde i nastavi s radom.

Milorad Dodik, premijer RS, kazao je danas otvarajući Prvi regionalni srpsko-japanski forum u Banjaluci, da ga je ambasador Japana Futao Motaji obavijestio da je Vlada u Tokiju odobrila kredit za RiTE Ugljevik.

"Kredit je u iznosu od 90 miliona evra s rokom otplate od 30 godina, uz desetogodišnji grejs period", istakao je Dodik.

U RiTE Ugljeviku su, komentarišući tu informaciju, ukazali da se radi o izuzetno značajnom projektu koji predviđa izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u skladu sa standardima EU o zaštiti životne sredine.

"Potpisivanje kreditnog ugovora očekujemo u julu, a nakon toga slijedi izrada studije izvodljivosti, projektne dokumentacije i raspisivanje tendera za izvođača radova", kazao je Milutin Tasovac, izvršni direktor za tehnička pitanja RiTE Ugljevik.

On je izrazio očekivanje da će postrojenje za odsumporavanje biti izgrađeno i stavljeno u funkciju godinu do dvije prije 2015. kada ističe rok da postojeći nivo sumpora u uglju koji koristi TE Ugljevik od pet procenata bude smanjen ispod 1,5 odsto.

"Bez tog postrojenja bi od 2015. praktično bio onemogućen rad TE Ugljevik, jer bi bila zabranjena kupovina struje koju proizvodimo", naglasio je Tasovac.

Pored toga, u RiTE Ugljevik ističu da će u hemijskom procesu odsumporavanja kao nusprodukt dobiti gips i to u godišnjoj količini od 250.000 tona, čijom prodajom mogu značajno poboljšati poslovne rezultate preduzeća.

Dodik je učesnicima foruma prenio da ga raduje činjenica da će serija sastanaka sa delegacijom Japana omogućiti bolje predstavljanje mogućnosti RS. Prednost RS, prema njegovim riječima, nije tržište, već geopolitički položaj zbog čega je pogodna za širi biznis.

"Naše specifičnosti u vezi sa zakonskom regulativom, koju smo godinama gradili da bismo poslali poruku stranim investitorima, može da bude dobra osnova za privlačenje japanskih kompanija", rekao je Dodik.

Ambasador Japana u BiH Futao Motaji rekao je da organizovanje ovog skupa pokazuje volju Vlade RS da ojača poslovne odnose s tom dalekoistočnom zemljom. On je pozdravio odluku Vlade RS da kao stručnog saradnika u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju angažuje Reni Kanajamu, koji, kako je rekao, ima veliko iskustvo u regionu u vezi sa direktnim stranim investicijama.

Na Prvom regionalnom japansko-srpskom forumu, koji je organizovalo Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, učestvovali su predstavnici resornih ministarstava RS, japanske ambasade u BiH, privrednih asocijacija, kompanija i banaka iz Japana.

Izvor Nezavisne novine