BANJALUKA – Javna potrošnja u Republici Srpskoj najniža je u poređenju sa zemljama u regionu i prošle godine iznosila je 38,4 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Javna potrošnja u Federaciji BiH već godinama nije ispod 60 odsto BDP-a, u Srbiji obuhvata oko 44,5 odsto vrijednosti ostvarenog BDP-a, dok je u Hrvatskoj udio javne potrošnje oko 49 odsto BDP-a. Javna potrošnja u Crnoj Gori iznosi 47,5 odsto BDP-a, dok izdaci za javnu potrošnju u Evropskoj uniji u prosjeku iznose 35,8 odsto BDP-a.

U Ministarstvu finansija RS su istakli da je zahvaljujući sprovođenju mjera štednje, javna potrošnja u Republici Srpskoj u 2009. godini smanjena za 37 miliona maraka u odnosu na 2008. godinu.

– Javna potrošnja lani je smanjena 1,1 odsto, iako je zabilježen rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 0,1 odsto – kazali su u Ministarstvu.

U ukupnoj javnoj potrošnji Republike Srpske, dodali su, najveća izdvajanja odnose se na penzije, invalidnine, zdravstvo i boračke kategorije.

– U periodu između 2008. i 2009. godine ova izdvajanja rasla su i i kretala se od 24,7 odsto u 2008. do 27,2 odsto u 2009. godini. U ovoj godini planirano je da se izdvajanja za penzije, invalidnine, zdravstvo i boračke kategorije povećaju do 28,2 odsto u odnosu na ukupnu javnu potrošnju – kazali su u Ministarstvu.

Naglasili su da Vlada Republike Srpske ove godine planira da dodatno smanji budžetsku potrošnju.

– Samim tim smanjiće se i njeno učešće u BDP-u, te će i dalje održavati na nivou ispod 40 odsto BDP-a – istakli su u Ministarstvu finansija RS.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT Saša Grabovac rekao je da je javna potrošnja Republike Srpske zadržana u evropskom prosjeku, ali da tu još ima prostora za njeno smanjenje.

– Republika Srpska trenutno ima prihvatljiv nivo javne potrošnje, ali je činjenica da se ona još može smanjiti. To se posebno odnosi na plate u javnom sektoru koje su znatno veće u odnosu na plate koje dobijaju radnici u privredi – kazao je Grabovac.

Rast

U Ministarstvu finansija RS su istakli da u posljednjih pet godina u RS postoji trend rasta javne potrošnje.

Tako je 2005. godine javna potrošnja iznosila 32,4 odsto BDP- a, dok je na kraju 2009. godine iznosila 38,4 odsto BDP-a.

– To je bio dodatni impuls stope rasta BDP-a, koja je bila znatno viša nego u zemljama u okruženju – kazali su u Ministarstvu.

Izvor Glas Srpske