BANJALUKA – Grad Banjaluka raspisao je javni poziv za dodjelu ukupno 1,2 miliona KM subvencija poslovnim subjektima kojima je ove godine bio zabranjen ili ograničen rad zbog epidemije virusa korona kako bi očuvali radna mjesta i zadržali privredne aktivnosti.
Javnim pozivom predviđeno je da hoteli, moteli i hosteli mogu da dobiju od 350 do 450 KM po sobi, u zavisnosti od broja zvjezdica, a turističke agencije, tur-operatori i izvođačka djelatnost najviše do 1.000 KM po radniku sa punim radnim vremenom, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Kada je riječ o subvencijama svadbenim salonima i noćnim klubovima može biti odobreno do 7.000 KM po poslovnom subjektu.

Javnim pozivom predviđene su i subvencije naknade za privremeno zauzimanje javne površine za postavljanje bašta ugostiteljskih objekata, i to iznosu od 100 odsto naknade za mart i 30 odsto naknade za ostale mjesece u toku ove godine.

U okviru podrške privredi, javnim pozivom obuhvaćene su i mjere za subvencionisanje iznosa komunalne takse za isticanje poslovnog imena subjektima kojima je bilo ograničeno ili otežano obavljanje djelatnosti.

Radi ublažavanja posljedica epidemije na poslovanje grad se opredijelio da podrži i stare zanate do 1.000 KM po poslovnom subjektu.

Javni poziv obuhvata i subvencije za samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim, uslužnim i trgovinskim djelatnostima na području grada, da bi bio pokriven dio troškova pri pokretanju vlastitog posla u iznosu od 3.000 do 7.000 KM, u zavisnosti od stručne spreme podnosioca zahtjeva.

Prijave sa potrebnom dokumentacijom podnose se Odjeljenju za privredu u roku od 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva.