NJUJORK – Pandemija virusa korona uzrokovala je da više od 100 miliona radnika pređe granicu siromaštva zbog pada broja radnih sati i sve manje bolje plaćenih radnih mjesta, navodi se u godišnjem izvještaju Međunarodne organizacije rada /ILO/.
Iz ove organizacije upozoravaju da je kriza na tržištu rada izazvana pandemijom daleko od završetka i da se ne očekuje da će se stopa zapošljavanja popraviti na nivoe prije pandemije do 2023. godine.

ILO procjenjuje da će do kraja godine zbog pandemije biti ukinuto još 75 miliona radnih mjesta.

“Kovid 19 nije samo javna zdravstvena kriza, već ljudska i kriza zapošljavanja. Bez napora da se ubrza formiranje pristojnih radnih mjesta i podrške najugroženijim članovima društva posljedice pandemije biće prisutne i u narednim godinama”, rekao je direktor ILO Gaj Rajder.

U izvještaju se ističe da će 2022. godine biti nezaposleno 205 miliona ljudi, dok je taj broj 2019. godine iznosio 187 miliona.

Međutim, situacija je mnogo gora nego što to zvanični podaci o nezaposlenosti pokazuju, jer je velikom broju radnika koji su ostali na poslu u velikoj mjeri smanjeno radno vrijeme.

Tokom prošle godine na globalnom nivou izgubljeno je 8,8 odsto radnih sati u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine, što je jednako 255 miliona radnih mjesta sa normalnim radnim vremenom. (Srna)