SOČI, BANJALUKA – Ruski “Gazprom” je spreman da izgradi i finansira dio “Južnog toka” kroz RS, izjavio je Aleksej Miler, direktor Upravnog odbora te najveće svjetske kompanije, koja se bavi proizvodnjom i distribucijom gasa i električne energije, nafte i naftnih derivata.

On je nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji sa RS, koji je u ime RS potpisao Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao da će ovaj projekat RS obezbijediti energetsku stabilnost.

"Ovo je za nas veoma važan dokument i početak jednog ozbiljnog puta. Svi članovi memoranduma koji smo potpisali predviđaju veoma široku saradnju. Ta saradnja predviđa izgradnju pravca ‘Južnog toka’ preko RS, isporuku prirodnog gasa za RS u okviru količina koje su potpisane za srednjoročni period, gasifikaciju RS, kao i saradnju u sektoru energetike. Ovo je početak trojne saradnje između ‘Gazproma’, RS i Srbije, sa ovlaštenim državnim organima", rekao je Miler.

Istakao je da posao kreće u najskorije vrijeme, a izgradnja samog gasovoda počinje u Krasnodarskom kraju, u blizini Sočija, gdje će se nalaziti jedna od najvećih kompresorskih stanica za gas na svijetu.

"Mi prelazimo u stadij ozbiljne realizacije veoma odgovornog posla koji će samim tim ubrzati realizaciju dijela projekta sa RS. ‘Gazprom’ je diverzificirana kompanija koja se ne bavi samo distribucijom i proizvodnjom prirodnog gasa, nego i proizvodnjom električne energije, nafte i naftnih proizvoda. Mi smo se dogovorili da sa našim kolegama iz RS saradnju nastavimo i u ovoj oblasti", rekao je Miler.

Dodik je rekao da je veoma ponosan što je u ime RS imao priliku da potpiše ovaj ugovor koji, kako je istakao, RS obezbjeđuje energetsku stabilnost.

Istakao je da će RS u svoje energetske planove uključiti iskorištavanje gasa i upozorio da RS neće dati podršku bilo kojem drugom energetskom projektu osim projekta sa "Gazpromom".

"Zahvaljujem gospodinu Mileru i njegovim saradnicima što su zajedno sa nama veoma ekspeditivno radili da dođe do ovog memoranduma. Predstoje nam mnoge obaveze, ali one su sad lakše jer smo definisali najvažniju stvar. RS je veoma zahvalna i ponosna na činjenicu da smo na ovaj način dobili priliku da budemo dio ovog projekta i mi ćemo sve svoje obaveze ispunjavati", rekao je Dodik.

Podsjetivši da je izgradnja "Južnog toka" jedan od najznačajnijih civilizacijskih projekata u ovom vremenu, istakao je da se ovim za RS otvaraju velike mogućnosti za saradnju.

"Ona nije samo u procesu investiranja i distribucije gasa, nego izgradnje elektrostanica na gas, što nesumnjivo vidimo kao veoma važnu stvar", rekao je Dodik i dodao da će ovaj projekt za RS biti prioritet.

Osim Dodika, u ime RS potpisivanju su prisustvovali i Željka Cvijanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, i Slobodan Puhalac, vršilac dužnosti direktora preduzeća "Gas Res", te Duško Perović, šef Predstavništva RS u Moskvi.

Izgradnja kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku predstavlja jedan od najznačajnih projekata i sasvim sigurno svrstava Srpsku u red država koje će znatno podići rejting u privlačenju stranih investitora, ocijenio je predsjednik Privredne komore regije Bijeljina Mihajlo Vidić.

Vidić je istakao da, iako je i ranije imala veliki značaj u privlačenju stranih investitora, Republika Srpska sada, priključenjem na “Južni tok”, postaje ozbiljna destinacija za strana ulaganja.

“Republika Srpska će priključenjem na `Južni tok` učestvovati ne samo u snabdijevanju gasom vlastitog stanovništva i privrede, i obezbjeđenju neophodnih energenata, već će i kao država imati određene koristi u vidu nadoknada za transport tog gasa”, rekao je Vidić.

On je naglasio da je očigledno da nastojanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika daje ogromne rezultate u privlačenju stranih investitora.

“Tu, prije svega, mislim na gradnju Termoelektrane Ugljevik 3 i na jučerašnje potpisivanje protokola o gradnji `Južnog toka`. To su dva najznačajnija događaja u Republici Srpskoj u 2012. godini”, ocijenio je Vidić.

Prema njegovim riječima, svakako je da će u narednom periodu biti očigledna i ekonomska dobit od izgradnje gasovoda “Južni tok”, s obzirom da će cijela Srpska biti pokrivena gasovodnom mrežom.

“Velika ekonomska korist biće i za privredu Srpske i industrijske kapacitete, korištenjem gasa u proizvodnji u energetskom smislu. Znatne ekonomske efekte daće i angažovanje domaće građevinske operative na gradnji gasovoda”, naveo je Vidić.

On je dodao da priključak na “Južni tok” daje i određenu sigurnost investitorima da će njihovi interesi biti zaštićeni, s obzirom na to da će biti obezbijeđeni energenti koji su im neophpodni za korištenje i priključak vlastitih proizvodnih kapaciteta.

 

Direktor preduzeća “Sarajevo-gas” iz Istočnog Sarajeva Slavo Krajišnik kazao je da je izgradnja kraka gasovoda “Južni tok” kroz RS veoma bitan projekat za Srpsku i Istočno Sarajevo, jer gas kao energent ima velike prednosti.

Krajišnik je istakao da će ovaj projakat svakako biti koristan, ali je sada rano govoriti o pojeftinjenju usluga “Sarajevo-gasa”, jer projekat “Južni tok” tek treba da bude realizovan.

On je naglasio da je “Sarajevo-gas” ranije planirao da širi mrežu gasovoda na području Istočnog Sarajeva, gdje su sada pokrivene samo opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

“Urađeni su idejni projekti za Pale i Jahorinu, kao i za Šekoviće, ali se čeka povoljnije vrijeme za realizaciju”, kaže Krajišnik i dodaje da je provođenje plana omela ekonomska kriza.

Ekonomista Svetozar Mihajlović ocjenio je da je izgradnja kraka gasovoda “Južni tok” kroz RS projekat vijeka za Srpsku.

“Potpisivanje Memoranduma sa ruskom kompanijom `Gazprom` o izgradnji kraka gasovoda `Južni tok` kroz Srpsku, koji će prolaziti od Bijeljine do Novog Grada, predstavlja za Srpsku jedan od najvećih projekata do sada a, vjerovatno, će biti jedan od najznačajnih projekata i u budućnosti. Može se reći da je to projekat 21. vijeka što se tiče Srpske”, rekao je Mihajlović.

Ističući da će korist od ovog projekta biti višestruka, Mihajlović je napomenuo da će u izgradnji biti zaposlene firme iz Srpske, što će pokrenuti građevinsku operativu, koja “povlači” i sve druge grane.

“To je projekat vijeka, koji će imati višestruku korist, prije svega za Republiku Srpsku, ali i kompletan region”, dodao je Mihajlović.

Direktor “BH-Gasa” Adnan Kreso izjavio je da je veoma značajno što će kroz BiH prolaziti krak “Južnog toka” i da u BiH takav projekat uživa podršku.

Kreso je rekao da je krak gasovoda infrastrukturni projekat, kao i autoput, čija će vrijednost za BiH biti dugoročno isplativa.

“Krak Južnog toka, planiranog plinovoda za transport ruskog prirodnog gasa prema Crnom moru i Bugarskoj i dalje prema Italiji i Austriji u dužini od 3.600 kilometara, neće dobiti samo Republika Srpska, nego i Bosna i Hercegovina”, rekao je Kreso.

“Mi podržavamo svaki plinovod koji se gradi kroz bilo koji dio naše države. To vam je kao autoput, infrastrukturni projekt, čija će se isplativost videti dugoročno, s obzirom na to da deo BiH kroz koji će krak prolaziti još nije gasifikovan”, naveo je Kreso.

Kreso je dodao da će BiH imati finansijske koristi od gasovoda, zbog toga što će se naplaćivati svaki kubik plina koji prodje kroz tu zemlju.

“Ratni dug BiH koji imamo prema Gazpromu, nažalost, nećemo moći prebiti preko izgradnje gasovoda, čak ni djelimično. Ali isplata duga uredno teče i do sada smo otplatili oko četiri od 105 miliona evra, koliko dug iznosi”, rekao je Kreso dodavši da se radi “na drugom vidu kompenzije duga”.

Kreso je, međutim, primjetio da “Rusija puno više duguje BiH, nego što BiH duguje Rusiji”.

Izvor Agencije