Bil Gejts, osnivač Microsofta, jedan je od najbogatijih i najuspješnijih ljudi na svijetu, poznat po tome što voli mnogo da radi i zahtijeva visoke nivoe od svojih zaposlenih.

Ovaj put, on se ne nalazi na mjestu propitivača, već odgovara na tri ključna pitanja koja svaki regruter postavi kandidatu, na prosječnom razgovoru za posao.

Prvo pitanje: Zašto bi trebalo baš vas da zaposlimo?

“Trebalo bi da pogledate kodove koje sam napisao. Pišem softverske programe, znatno bolje u odnosu na znanje sa časova koje sam pohađao. Vremenom sam se popravio. Mislim da se dobro slažem s ljudima, generalno, volim da radim u timu i volim ambiciozne ciljeve”.

Drugo pitanje: Kako definišete svoje snage i slabosti, i kako biste ih uklopili u tim?

“Nisam neko ko zna mnogo o marketingu, ali ako postoji tim koji radi sa kupcima i prodajom, volio bih da sarađujem sa njima. Zapravo, ne bih želio da budem prodavac; ono što me fascinira je stvaranje proizvoda i razmišljanje o tome koje bi njegove karakteristike trebalo da budu. Pratim istoriju industrije i znam greške koje su napravljene. Vjerujem da su stvaranje i definicija proizvoda dvije moje specijalnosti”.

Treće pitanje: Kakva su vaša očekivanja u vezi s platom?

“U stanju sam da rizikujem i vjerujem da kompanija ima veliku budućnost, zbog čega više volim da pribavljam akcije, čak i više nego novčanu naknadu. Vidio sam da druge kompanije mnogo plaćaju, ali samo tražim da se prema meni postupa pošteno i da se plata prilagodi uslovima rada”, odgovorio je Gejts. (Telegraf.rs)