NJUJORK – Ogromne patike danas su neprolazni modni detalj među mlađom populacijom.

Riječ je o nezgrapnim, “tatinim patikama” koje su devedesetih bile poznate kao cipele koje su progutale ajkulu. Međutim, danas, one su postale omiljene.

Fasciniranost milenijalaca retro obućom vratila je kompaniju Fila iz mrtvih, ali i dodatno obogatila njenog vlasnika.

Gene Jun, prema procjenama, “težak” je sada oko 1,19 milijardi dolara zahvaljujući udjelu u Fila Koreja.

On je najzaslužniji i što je Fila oživjela, odnosno njegov potez da vrati legendarne proizvode iz devedesetih, namjerno ciljajući mlađu populaciju. Njihove patike Disruptor 2 bile su među najpopularnijim ženskim patikama prošle godine, a samo od januara je prodato više od 10 miliona pari.

Jun (73) ne želi ovih dana u medije. Jednim lokalnim novinama u Južnoj Koreji je nedavno rekao da je Fila za njega više od sportskog brenda.

“To je više kao dijete koje dobijete u kasnim četrdesetim”, rekao je.

Kompaniji Fila su pomogle i slavne ličnosti koje nose njihove poznate patike, prije svega, američki model Kendal Džener i pjevačica Rijana, te Keti Peri su među prvima nosile njihove modele i to one koji nisu bili preskupi.

Od pojave ovog, sad već slavnog, modela, akcije kompanije porasle su 400 odsto od početka prošle godine, povećavajući svoju tržišnu vrijednost na 4,3 milijarde dolara. Jun i njegova porodica posjeduju oko 20% kompanije.

On je, nakon što je završio koledž u tridesetim godinama, započeo da radi u Fili 1991. godine kao šef poslovanja u Južnoj Koreji, zarađujući godišnje 1,5 miliona dolara. Polako je gradio karijeru, ali i prisustvovo prodaji kompanije 2003. godine.

Njegova životna priča nije bila nimalo laka. Majka mu je umrla od tifusa. Otac od raka. Zbog toga je želio da bude doktor, ali nije uspio da se upiše u medicinsku školu iako je pokušavao tri puta. Završio je političke nauke.

Godinama poslije, uspijeva da uvjeri vodeće ljude File da pravi patike u Južnoj Koreji, poslije toga su ga molili da vodi posao odatle.

Fila danas posluje u više od 70 zemalja. Brend doživljava brz rast na tržištima kao što je Kina, gdje Fila Koreja ima 15 odsto udjela u zajedničkom ulaganju s “Anta Sports Products”.

Jun je jednom rekao da bi volio da ga pamte po tome što je naporno radio, a ne da ga ocjenjuju po tome koliko ima na računu.

“Gomilanje bogatstva koje nije moralno opravdano nema smisla”, rekao je jednom južnokorejskom listu.

“Moramo da se osvrnemo na to kako smo napravili naše bogatstvo “, poručio je Jun.

Za one koji ne znaju, kompanija Fila je osnovana davne 1911. godine, u Italiji. Posljednje dvije decenije bila je u velikim problemima, da bi 2003. godine prodata “Cerberus Capital Management”-u. Njihovi dani slave su naglo okončani 2000. godine kada je došlo do naglog pada prodaje, ali i rizičnih ulaganja tadašnjeg menadžmenta. Jedan rizičan potez, sa retro patikama, vratio je ovu kompaniju na staze slave, gdje joj je, mnogi će reći, i mjesto.  (BLOOMBERG, Swot)интернет сайты поисковое продв ижение сайтовмакияж в стиле пинаудит сайта ценапо релевантностиsolessдень і ніч