NJUJORK – Zaposlene žene doprinose više od 7.000 milijardi dolara američkoj ekonomiji, a prema procjenama do 2030. biće čak 45 odsto zaposlenih singl žena u SAD, i to dobi između 25 do 44 godine.

To će biti najveći udio neudatih zaposlenih žena u istoriji, pokazalo je istraživanje Morgan Stanley (MS) do kojeg su došli koristeći podatke Biroa za statistiku rada. U 2018. neudate žene činile su 41 odsto zaposlenih žena.

Morgan Stanley navodi da su žene oduvijek bile glavni kupci u američkim domaćinstvima, dok su slobodne žene daleko veći potrošači nego žene koje su u braku.

Pojedini sektori mogli bi velike koristi od ove demografske promjene. Na dobitku će vjerovatno biti proizvođači odjeće, obuće, hrane, proizvodi i usluge za ličnu higijenu i njegu, luksuzni proizvodi i električna vozila. Samci, posebno žene, troše više novca na ličnu njegu nego njihovi prijatelji u brakovima.

Morgan Stanley navodi da bi “LVMH” i “Ulta Beauty”, vlasnici brenda Sephora, mogli imati itekakve koristi, dok udaljavanje Amerike od tradicionalnog porodičnog modela takođe znači i više posla za brze restorane poput “Chipotle Mekican Grill” i “Starbucks”.

Konačno, za očekivati je da će sve više žena kupovati više automobila u budućnosti nego što je to slučaj sada. U ovom trenutku muškarci predstavljaju veću grupu kupaca, ali vremenom će se promijeniti auto-kupci, što bi moglo da podstakne prodaju automobila. Najbolji izbor u tom segmentu je Tesla.

Međutim, neduate zaposlene žene ne kupuju samo ruževe, automobile i opremu za jogu, navodi CNN Business.

“Domaćinstva na čijem čelu se nalaze neudate žene troše 82 odsto svog budžeta na osnovne potrebe poput stanarine, hrane, prevoza, zdravstvene zaštite i odjeće”, kaže Loren Bauer, saradnica u ekonomskim studijama iz Brookings Institution. S druge strane, domaćinstva sa srednjim dohotkom i drugačije strukture troše samo 78 odsto svog budžeta na osnovne potrebe, prema izveštaju iz Hamilton Project-a iz Brookings Institution.

Procenat slobodnih zaposlenih žena vjerovatno će rasti, jer je sve više onih koje se odlučuju na visoko školovanje, kasniju udaju i stvaranje porodice.

Naime, procjenjuje se da trenutno oko 80 odsto slobodnih žena u dobi od 25 do 54 godine radi ili traži posao. (Swot, CNN Business)