BANJALUKA – U bankama u Republici Srpskoj neće doći do smanjenja kamatnih stopa na stambene kredite, iako je evropska kamatna stopa – euribor i dalje u padu, a trenutno je manja od 1,5 odsto.

Razlozi za to su, prema riječima bankara, niži kreditni rejting naše zemlje, globalna finansijska kriza i otežan dolazak do novca na evropskom tržištu.

“Trenutna ekonomsko-politička situacija u BiH, kao i otežana dostupnost kapitala na svjetskom tržištu još ne ostavljaju prostora za smanjenje kamatnih stopa u bh. bankama. Trenutna kamatna stopa na stambene kredite zavisi od ponuđenih instrumenata obezbjeđenja po predmetnom plasmanu, kao i od iznosa kredita”, kazala je portparol Raiffeisen banke Džeilana Ferhatbegović.

Zamjenik šefa Odjeljenja poslovanja sa stanovništvom Hypo Alpe Adria banke Banjaluka Snježana Čolić rekla je da su u toj banci kamatne stope na nove stambene kredite vezane za evro nedavno smanjene i do 1,95 odsto.

“Tako, nominalna kamatna stopa u ovom trenutku iznosi devet odsto, a rok otplate i dalje je zadržan na 30 godina. Kamatne stope na nove stambene kredite za mlade bračne parove smanjene su i do 1,45 odsto, a nominalna kamatna stopa sada iznosi devet odsto sa grejs periodom od šest mjeseci”, naglasila je Čolićeva.

Portparol Komercijalne banke Banjaluka Svjetlana Trkulja ističe da kamatna stopa na stambene kredite u ovoj banci iznosi 8,35 odsto godišnje, kao i da sniženja kamatnih stopa na stambene kredite za sada neće biti.

“Banka pažljivo prati kretanja potražnje za stanovima na tržištu RS, kao i trendove kretanja evribora, kao komponente aktivne kamatne stope stambenih kredita. U zavisnosti od razvoja trendova i opštih tržišnih uslova poslovanja, banka će razmatrati mjere za korekciju poslovne politike, a time i kamatnih stopa”, dodala je Trkulja.

IRB RS

Snježana Čolić je istakla da IRB nudi povoljne stambene kredite sa kamatnim stopama koje se, u zavisnosti od grupe kojoj korisnik kredita pripada, kreću od 3,6 do 5,6 odsto. Kao takve i dalje su među najpovoljnijim kamatnim stopama za stambene kredite u regionu.

Izvor Glas Srpske