BIJELJINA – Prezentacijom projekta Industrijske zone tri kreće se u “žestoku kampanju” otvaranja industrijskih zona u Bijeljini, pod povoljnim urbanističkim i ostalim saglasnostima, rečeno je na današnjoj prezentaciji ovog projekta u organizaciji opštine i Direkcije za izgradnju grada.

Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić rekao je da cijena metra kvadratnog neće biti veća od 10 evra i izrazio nadu da će se potencijalni ulagači, nakon što su sve čuli, opredijeliti za ulaganja i gradnju proizvodnih pogona u Bijeljini.

On je dodao da će bijeljinska Skupština opštine konačnu riječ o ovoj cijeni dati na narednoj sjednici, ali je naglasio da tender mora biti raspisan odmah, nakon čega će se početi sa izgradnjom infrastrukture na ovom području.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Predrag Jović istakao je da su povoljnosti koje opština Bijeljina nudi potencijalnim investitorima kada je riječ o građevinskim i drugim dozvolama i saglasnostima velike, i da su sigurno najpovoljnije u BiH.

“Najbitnije je da mi dajemo uređeno građevinsko zemljište, infrastrukturu i vodu, struju, dolazne puteve, a potencijalni ulagači će platiti te saglasnosti. Spustili smo cijenu građevinske upotrebe svih ostalih dozvola za proivodne pogone do 80 odsto, a za poljoprivredne proizvodne pogone i 90 odsto”, istakao je Jović.

On je dodao da već ima zainteresovanih investitora, i da je jedna austrijska firma juče zatražila da kupi 5 000 metara kvadratnih.

“Početna cijena po metru građevinskog zemljišta je 20 KM i to je jedino što zakon predviđa, što znači da ne možemo npr. dati zemljište na 99 godina kao što je slučaj u Srbiji ili drugim zemljama. Postoji samo mogućnost licitacije, moraju biti tri ponude, a poslije kupovine zemljišta ide sređivanje svih ovih poslova”, rekao je Jović.

Industrijska zona tri nalazi se iza Agro-tržnog centra Knez Ivo od Semberije, na zaobilaznici Banjaluka – Tuzla , a prodaja zemljišta krenuće od pet hektara sa mogućnošću proširenja od 40 do 50 hektara.

Izvor Agencije