BANJALUKA – Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH oduzeli su veću količinu rezanog duvana i cigareta bez akciznih markica, tržišne vrijednosti 55.000 KM, u nekoliko odvojenih akcija na području Regionalnog centra Tuzla.
U saopštenju UIO navodi se da su službenici Regionalnog centra Tuzla tokom septembra sprovodili pojačane aktivnosti na terenu s ciljem sprečavanja nezakonite prodaje duvana i duvanskih prerađevina, a sve u okviru kampanje “Stop švercu”.

Na osnovu operativnog rada identifikovano je lice koje distribuiše i prodaje duvan na području u nadležnosti Regionalnog centra Tuzla.

“Prilikom pretresa motornog vozila pronađen je 101 kilogram sitno rezanog duvana bez akciznih markica. Ova akcizna roba nalazila se u vrećama u kojima bude hrana za stoku”, ističe se u saopštenju.

U drugoj odvojenoj akciji službenici UIO iz Regionalnog centra Tuzla locirali su putničko motorno vozilo i objekat gdje se skladište duvan i cigarete za dalju distribuciju i promet na području Tuzlanskog kantona.

Prilikom pretresa pronađeno je 5.340 kutija raznih cigareta i 49,1 kilogram sitno rezanog duvana bez akciznih markica.

Vrijednost privremeno oduzetih cigareta i rezanog duvana procjenjuje se na 55.000 KM.

Iz UIO napominju da su u ovoj godini službenici Regionalnog centra Tuzla oduzeli 77.199 kutija cigareta, 1.730 kilograma sitno rezanog duvana, te 2.646 kutija ručno motanih cigareta.

UIO poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda.

Udruženje ekonomista RS SWOT i Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) su u skladu sa potpisanim sporazumom o saradnji,  osmislili i pokrenuli realizaciju kampanje „Stop švercu“.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o ogromnoj ekonomskoj šteti koju trpe svi građani BiH usljed velikog obima nelegalnog prometa robama i uslugama, a što za direktnu posljedicu ima smanjenje budžetskih prihoda na svim nivoima vlasti u BiH.