HONG KONG – Nedavna pometnja na kineskim berzama predstavljala je ogroman udarac na superbogataše u ovoj zemlji.

Naime, broj milijardera u Kini, zajedno sa Tajvanom i Hong Kongom opao je za 161 tokom prošle godine, stoji u godišnjem izvještaju kompanije “Hurun Report”.

Bogatstvo Kineza je smanjeno za 25% usljed haotičnog stanja na domaćoj berzi, ali i pada domaće valute, stoji u “Hurun Report” koji svake godine objavljuje svoju “Global Rich List”, tj. listu bogatih.

Kinesko finansijsko tržište je bilo ozbiljno uzdrmano tokom 2018. godine, a sve zbog opravdanog strahovanja usljed sporijeg rasta ekonomije, ali i zbog veoma štetnog trgovinskog rata sa SAD. Analitičari očekuju da ekonomski rast i dalje bude usporen, vjerovatno do kraja godine.

Ipak, iako su kineske berze imale užasnu 2018. godinu, mnogi predviđaju da će se stvari popraviti do kraja godine.

Ali, sve to je uticalo na smanjenje broja milijardera. Naime, zaključno sa 31. januarom, 2019. godine, Kina je imala 658 milijardera, u odnosu na 819 koliko ih je bilo u istom periodu prošle godine, navodi “Hurun Report”. Uprkos ovom ogromnom padu, Kina je i dalje dom više milijardera nego SAD, gdje ih ima 584. Inače, broj milijardera je u SAD je uvećan za 13 tokom perioda od godinu dana.

Među najvećim gubitnicima su Ma Huateng, generalni direktor internetskog giganta Tencent (TCEHY), koji je tokom prošle godine izubio čak 19% svog bogatstva, i sada ima, za njega skromnih, 39 milijardi dolara. Na cijenu akcija njegove kompanije su dosta uticali kineski zakoni jer nisu dobili potrebne dozvole za mnoge internetske igre, kojima se prvenstveno zarađuje novac.

Jedan od većih gubitnika je i Vang Jianlin, vlasnik “Dalian Wanda Group” kojem se bogatstvo smanjilo za 37% tokom prošle godine i sada ima svega 17 milijardi dolara. Vang, koji je nekada imao viziju globalnog poslovnog carstva, danas je uglavnom fokusiran na rasprodaju svoje imovine.

Ipak, nije sve tako crno za kineske bogataše.

Tako, recimo, Džek Ma, vlasnik Alibabe je prošle godine uvećao svoje bogatstvo za 20%, i sada ima 39 milijardi dolara. On je, ujedno, i najbogatiji Kinez. Njegovo bogatstvo je uvećano zbog naglog rasta vrijednosti Alibabinog “Ant Financial”.  Grupa “Ant Financial” formirana je krajem 2015 godine, nakon što ju je nadređeno društvo, kompanija za online plaćanje “Alipay”, preimenovala u “Ant Financial”. Grupa “Ant Financial” je pridruženo društvo kineskog diva za online trgovanje Alibaba. Iako je Džek Ma najbogatiji Kinez, ipak dosta zaostaje za najbogatijim čovjekom na svijetu Džefom Bezosom, vlasnikom Amazona, koji posjeduje čak 147 milijardi dolara.

Tokom protekle godine, na površinu su isplivale neke nove kineske firme.

Primjera radi, jedan od njih je Žang Jong, koji je najbogatiji kineski vlasnik restorana. On drži megapopularni lanac “Haidilao”. Danas, ovaj ugostitelj posjeduje bogatstvo od 8,8 milijardi dolara.

Kineski društveni medij “ByteDance” osvojio je tržište naprečac. Naime, vlasnik ove kompanije Žang Jiming je tokom prošle godine izuzetno napredovao na listi bogataša. Neki prenose da je njegova kompanija vrijedna 75 milijardi dolara.

“Uprkos usporavanju rasta ekonomije, primjetno su značajne inovacije na kineskom tržištu, nove ideje, koje ljudima donose novac. Kina ima sve više novih lica među preduzetnicima, više nego bilo koja druga zemlja na svijetu”, kaže Rupert Hugeverf, jedan od autora “Hurun Report”. (CNN Money)что такое рецидивпоисковая оптимизация бизнес сайтамэйл/рукупить карандаши для макияжажалюзи вертикальные купить киевrussia city winter