PEKING – Kina je globalni lider u ekonomskom oporavku tokom pandemije virusa korona, a njen ekonomski uticaj do kraja ove godine će biti veći nego ikada prije.

Ova zemlja, čija je ekonomija druga po veličini u svijetu, je uspjela izbjeći recesiju za razliku od drugih svjetskih sila. Pretpostavlja se da će rast njenog BDP-a ove godine iznositi 1,6 posto, dok će pad globalne ekonomije biti 5,2 posto, podaci su Svjetske banke.

Kina je uspjela da za relativno kratko vrijeme ostvari oporavak provodeći nekoliko mjera. Vlast je izdvojila nekoliko stotina milijardi dolara za velike infrastrukturne projekte u cilju da podstakne potrošnju stanovništva. Kako je naveo CNN, to se očigledno isplatilo jer je potrošnja tokom praznika poznatog kao Zlatna sedmica bila velika.

Očekuje se da će udio Kine u svjetskom BDP-u tokom ove godine porasti za 1,1 posto. To je trostruko više nego što je to bio slučaj prošle godine. Za razliku od toga, udio Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja će biti u padu.

Procjena je da će do kraja 2020. godine kineska ekonomija vrijediti 14,6 biliona dolara što je jednako 17,5 posto svjetskog BDP-a.