LONDON/HONG KONG  – Akcije na svjetskim berzama bilježe danas rekordno visoke nivoe, podstaknute boljim izvoznim rezultatima Kine od prognoziranih, dok investitori iščekuju objavu američkih podataka o inflaciji koji bi nagovijestili dalji tok globalnog ekonomskog oporavka.

Neočekivano snažni kineski spoljnotrgovinski pokazatelji impliciraju da je globalna potražnja ostala jaka, potkrepljujući uvjerenje investitora o ozdravljenju svjetske ekonomije od pandemije kovid-19, uprkos širenju varijante Delta virusa, prenosi Rojters.

Fokus tržišnih aktera se sada premješta na američke podatake o rastu potrošačkih cijena, pri čemu se očekuje da će oni biti neznatno niži nego prošlog mjeseca, što će vjerovatno dodatno podgrijati debatu o potencijalnom tajmingu u kojem bi moglo da počne smanjenje američkog programa ekonomskih podsticaja.

Globalni indeks akcija MSCI, koji mjeri vrijednost berzi svih zemalja svijeta, ojačao je za 0,1 posto, nakon što je ranije danas dostigao rekordno visoku vrijednost.

Panevropski indeks STOKS 600 skliznuo je za 0,2 procenta sa rekordnog nivoa zabilježenog na početku trgovanja.

Indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, porastao je za 1,0 procenat, što je njegov najveći dnevni rast od kraja juna, predvođen skokom akcija od 1,6 odsto u Hong Kongu, koji su predvodile akcije tehnoloških kompanija.

Na Hongkoškoj berzi je tehnološki div Tencent Holdings uzletio za nevjerovatnih 4,4 posto, nakon što je kineski antimonopolski regulator odobrio njegov plan za preuzimanje trećeg najvećeg pretraživača u toj zemlji, Sogoua, za 3,5 milijardi dolara.

Japanski indeks Nikei je napredovao za 0,5 procenata, dok su australijske akcije zanemarljivo skliznule za 0,02 posto.

Analitičari su u anketi Rojtersa procijenili da će američka inflacija u junu iznositi 4,9 odsto u odnosu na 5,0 procenata mjesec dana ranije.

Pred investitorima je nedjelja puna poslovnih dešavanja, koja će otvoriti sezonu objavljivanja poslovnih rezultata, a tokom koje će se javnosti obratiti i predsjednik američkih Federalnih rezervi DŽerom Pauel.

Tokom noći, snažan rast su zabilježili glavni indeksi Vol Strita koji su zaključeni na najvišim nivoima ikada.

Na valutnim tržištima, dolar jedva da je bilježio kretanje prema vodećim rivalskim valutama u iščekivanju podataka o inflaciji u SAD. Zelena novčanica je uglavnom mirovala prema evru na 1,1856 dolara, poslije rasta od preko 2,0 procenta prema jedinstvenoj valuti tokom prošlog mjeseca.