NJUJORK – Kina je spremna da se osveti ukoliko novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp uvede kaznene mjere protiv kineske robe i pokrene trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije, javlja Bloomberg.

Peking razmatra različite opcije, kao što su uvođenje novih poreza ili pokretanje antimonopolskih procesa protiv poznatih američkih kompanija ili onih koje imaju velike poslovne aktivnosti u Kini, rekli su izvori “Blumberga”, koji su željeli da ostanu anonimni.

Druge moguće mjere uključuju anti-dampinške istrage i smanjenje državnih nabavki američke robe, dodali su ti izvori. Njujorška agencija navodi da to ilustruje kako eskalacija napetosti između dvije države prijeti da se proširi na kompanije.

Kina je česta meta napada Donalda Trampa i zvaničnika zaduženih za trgovinske odnose, koji će, kako piše Global tajms, glasilo kineske Komunističke partije, izgraditi “gvozdenu zavjesu” protekcionizma.

Svaka odmazda Kine prema Trampu predstavlja rizik, ocjenjuje “Blumberg”. “Protivmjere mogu da imaju štetne posljedice u pogledu pristupa Kine najvećem trgovinskom partneru”, kaže Majkl Everi, šef za istraživanja finansijskih tržišta u Rabobank grupi u Hong Kongu.

“Kada imate državu sa velikim trgovinskim deficitom kojoj se sveti zemlja koja sa njom ima veliki trgovinski suficit, tu pobjeđuje država sa trgovinskim deficitom. Zemlja sa suficitom gubi, svaki put”, dodaje Everi.

Američki trgovinski deficit sa Kinom smanjen je na 31,1 milijardu dolara sa 32,5 milijardi dolara u oktobru, pošto je izvoz SAD-a na kinesko tržište zabilježio najsnažniji rast od decembra 2013. godine, prema najnovijim dostupnim podacima.

Kineska centralna vlada je sastavila listu mogućih protivmjera nakon što je prikupila mišljenja iz različitih ministarstava, kažu ljudi. Kaznene mjere bi bile uvedene samo ako SAD naprave prvi korak, i nakon što ih odobri najviše kinesko rukovodstvo, naveli su izvori njujorške agencije.

Odgovarajući na pitanje “Bloomberga”, kineski zamjenik ministra trgovine Vang Šouven je istakao prednosti očuvanja dobrih bilateralnih odnosa, rekavši da američke investicije nisu samo pomogle zapošljavanju u Kini, već su takođe donijele ogromno bogatstvo američkim kompanijama.

“Vjerujem da će ”vin-vin” ekonomski odnosi između dvije zemlje nastaviti da se unapređuju. Niko ne želi scenario po kome će obije strane biti na gubitku… I dalje sam optimista u pogledu budućih ekonomskih odnosa Kine i SAD-a“, kazao je Vang.

On je takođe naveo da će Ministarstvo trgovine nastojati da obezbjedi iste uslove za učešće stranih kompanija na državnim tenderima za dobijanje ugovora s vladom i da ne se ne bojkotuju proizvodi stranih kompanija proizvedeni u Kini, prenosi “Bloomberg”.