BRČKO – Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović izjavio je danas u Brčkom da je na sastanku u Hrvatskoj dogovoreno da prioritet u rekonstrukciji bude most koji spaja Brčko i Gunju, kao i onaj između Novog Grada i Dvora.

Mitrović, koji se sastao sa gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem, rekao je da postoji interesovanje međunarodne zajednice da most profunkcioniše za promet robnog saobraćaja, te da će Vlada distrikta uraditi studiju izvodljivosti.

Naveo je da je tema razgovora sa Milićem bila i revitalizacija Luke, te da će resorno ministarstvo u narednom periodu raditi deminiranje obale kako bi se moglo pristupiti projektu uređenja korita rijeke Save i obezbjeđenju plovnosti.

Mitrović je najavio da će se u narednih desetak dana sastati sa predstavnicima hrvatskih “Cesta” i Vlade distrikta kako bi se našlo najbolje rješenje za rekonstrukciju mosta, te da će se uraditi ono što je u interesu Brčko distrikta i BiH, ali uz saglasnost Hrvatske.

Milić je rekao je da će se nakon tog sastanka znati više detalja i o početku rekonstrukcije mosta, kao i o cijeni.

“Nama je interes da što prije dođemo do rješenja koje će omogućiti odvijanje teretnog saobraćaja, što je svakako od interesa i za Luku Brčko i za cjelokupnu privredu distrikta koja je prepolovljena zbog trenutnih okolnosti”, rekao je Milić.