LAKTAŠI – U industrijskoj zoni u Krnetama, kod Laktaša, juče je postavljen kamen temeljac i zvanično pokrenuta izgradnja fabrike radijatora i grijnih tijela indijske kompanije “Hema Engineering Industries”, investicije vrijedne 13,5 miliona evra.

Kamen temeljac postavili su Milorad Dodik, premijer RS, i Ranjit Rae, nerezidentni ambasador Indije u BiH, čime su simbolično označili početak realizacije jedne od većih grinfild investicija u RS.

"Radićemo na tome da se početak rada ove fabrike pozitvno odrazi na ostale kompanije iz Indije da investiraju u RS", rekao je Rae i dodao da uprkos teškoj ekonomskoj krizi koja je zahvatila cijeli svijet ova velika investicija nije otkazana i da ona predstavlja početak saradnje RS i Indije.

Indijski ambasador i predstavnici "Hema Engineering Industriesa" zahavalili su opštini Laktaši na brzom radu administracije na realizaciji ovog projekta, a premijeru Dodiku za podršku koju je pružio njihovoj investiciji.

Dodik je rekao da je uvjeren u potpun uspjeh projekta, koji u potpunosti finansiraju indijski investitori, i dodao da će Investiciono-razvojna banka RS podržati izgradnju fabrike ukoliko to Indijci zatraže.

"Gradnja ove i sličnih fabrika u RS pokazuje da se protiv recesije treba boriti zapošljavanjem i stvaranjem novih vrijednosti", rekao je Dodik.

Indijci su kazali da bi izgranja fabrike trebalo da bude okončana za sedam mjeseci. Po završetku prve faze izgradnje biće zaposleno 150 radnika, dok će nakon realizacije cjelokupnog projekta posao dobiti još 400 radnika. Cjelokupna proizvodnja fabrike u Krnetama, koja će biti centrala indijske grupacije za jugoistočnu Evropu, biće usmjerena na njemačko tržište, gdje "Hema Engineering Industries" ima sklopljen veliki broj ugovora.

Čandre Džadžu, predstavnik "Hema Engineering Industriesa", istakao je da je ovo prva indijska kompanija koja je krenula u realizaciju grinfild investicije u RS i naglasio da će ovakav projekat osnažiti odnose između zemalja.

Milovan Topolović, načelnik opštine Laktaši, istakao je da je fabrika radijatora i grijnih tijela prva investicija u industrijskoj zoni u Krnetama, koja se prostire na 27 hektara zemljišta. On je podsjetio da je ovo područje ranije bilo devastirano, a pripadalo je PIK-u "Mladen Stojanović".

"Hema Engineering Industries" dio je grupacije "Hema Group of Industries", koja je u Indiji poznata po liderskoj poziciji u proizvodnji cijevi i metalnih traka. Njihova kompletna proizvodnja zasniva se na japanskim industrijskim standardima, a već 25 godina sarađuju s japanskim gigantom "Hero Honda Motors". "Hema Group of Industries" je povezana sa svim vodećim auto-kompanijama u Indiji, dok za evropsko tržište najviše proizvode peći, grijne panele i radijatore.

Izvor Nezavisne novine