BEOGRAD/ZAGREB – Predstavnici privrednih komora Republike Srpske, BiH, Srbije i Hrvatske, složili su se na sastanku u Beogradu da usvajanje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH ne doprinosi razvoju trgovine među zemljama regiona i izrazili nadu da neće ni doći do njegove primjene.

“Sa pozicije komora, sve vrijeme smo bili protiv takvog rješenja”, rekao je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Milan Lovrić ističući da "ima još nade da to bude zaustavljeno". 

Lovrić je u okviru sastanka predsjednika komora bivših jugoslovenskih republika i zemalja CEFTA naglasio da postoji potreba da se trgovina među zemljama regiona liberalizuje, ali i da se partneri međusobno podržavaju i ojačavaju i da zajednički postaju atraktivniji za investiranje.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić ukazao je da BiH nije trebalo na takav način da reaguje u rješavanju problema u robnoj razjmeni među zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma.

“Očekujem da će se u razumnom roku ta pitanja razriješiti tako da i ne dođe da primjene tog zakona”, rekao je Đurić i dodao da "ako ičeg dobrog ima u ovom zakonu, to je što će natjerati nadležne organe da rješavaju probleme necarinskih barijera".

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin je izrazio bojazan da će se zbog usvajanja Zakona pojačati pritisak proizvođača mesa, mlijeka, piva, sokova i drugih proizvoda u Srbiji za uvođenje kontramjera prema BiH.

“Na ovaj način naši i proizvodi iz Hrvatske su diskriminisani u odnosu na one iz EU. Nije poželjno na ovakav način pojedinačno djelovati, a još manje da se uvode kontramjere, koje bi dovele do multifikovanog kršenja CEFTA sporazuma. To bi ozbiljno ugrozilo osnovni princip slobodne trgovine”, rekao je Bugarin.

Predsjednik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević istakao je da nije za uvođenje kontra mjera, ali "treba sve preduzeti da se u BiH politička elita ponovo dovede za sto i da razumno promisle šta zapravo rade".

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević potvrdio je da je iz Vlade Hrvatske stigla protestna nota zbog usvajanja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH.

“Najvjerovatnije će biti pokrenut i zahtjev prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji da blokira pristupanje BiH u ovoj organizaciji. Jedna od direktnih posljedica, najblaže rečeno, je usporavanje procesa BiH ka sticanju kandidatskog statusa za članstvo u EU”, kazao je Zirojević.

On je dodao da će uvođenje carine za proizvode koji se ne proizvode u BiH, značiti direktno poskupljenje za potrošače.

Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske uputilo je protestnu notu Ambasadi BiH u Zagrebu povodom donošenja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Parlamentarnoj skupštini BiH.

”Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske oštro protestuje povodom donošenja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji je direktno usmjeren protiv slobodne trgovine sa Hrvatskom, koja se odvija u skladu od obje zemlje potpisanog Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini – CEFTA”, navodi se u noti.

Ministarstvo podsjeća na notu Ambasade Hrvatske od 25. februara, kao i na pismo potpredsjednika Vlade Hrvatske i ministra privrede rada i preduzetništva Damira Polančeca od 28. aprila, te pismo ministra spoljnih poslova i evropskih integracija Gordana Jandrokovića od 5. maja u kojima je argumentovano ukazano na štetnost donošenja protekcionističkog i diskriminacionog zakona kojim BiH krši odredbe preuzete pristupanjem CEFTI.

Kako se navodi, Hrvatsku posebno brine činjenica da BiH nije uzimala u obzir relevantne argumente i činjenice koje govore o neopravdanosti uvođenja zaštitinih mjera, te nije poštovala CEFTA-om propisanu proceduru o potrebi prethodnih konsultacija sa zemljom na koju se privremene mjere zaštite domaćeg tržišta mogu primijeniti.

“BiH je takvim neprimjerenim postupanjem dodatno iskazala nepoštivanje preuzetih međunarodnih obaveza prema susjednoj zemlji, koja pruža veliku podršku BiH na brojnim područjima saradnje, kako bilateralne tako i međunarodne”, stoji u hrvatskoj noti.

Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske smatra da ovakvo ponašanje nije u duhu dobrosusjedske saradnje za koju se obje države zalažu i da će ostaviti trajne posljedice na cjelokupne odnose dviju zemalja

Izvor Glas Srpske/Agencije