BIJELJINA – U Bijeljini će narednih dana raznovrsnim programima biti obilježeno dvadeset godina poslovanja Kompanije “Bobar” i 35 godina postojanja preduzeća “Elvako”, članice Grupacije “Bobar”, vodeće grupacije u Republici Srpskoj i BiH, sa zapaženom ulogom i u reginu jugoistočne Evrope.

“`Bobar` biznis razvijen je u pet država – BiH, Makedoniji, Njemačkoj, Engleskoj i SAD”, istakao je danas na konferenciji za novinare u Bijeljini predsjednik ove kompanije Gavrilo Bobar.

        Prema njegovim riječima, 1 500 zaposlenih ove kompanije, kao i neto plate, koje u prosjeku iznose 1.000 KM, dovoljno govore o uspjehu koji postiže Kompanija.

        “Ljubav prema profesiji i radu, dobro okruženje, koje dijeli iste vrijednosti kao i ja – rad, red i poštenje, doveli su nas za ovih 20 godina na staze kojim idemo i uvele u uspjeh kojim se danas ponosimo”, rekao je Bobar.

        On je dodao da će Komapnija 2009. godinu završiti sa 90 milona KM ukupnog prihoda, što je na prošlogodišnjem nivou, te da će ukupna dobit iznositi tri do četiri miliona KM.

        “`Elvako` je jedna u nizu članica Grupacije u kojoj smo danas većinski vlasnici, a u koju smo uložili dva miliona KM. Zapošljava 165 radnika. Sada se pojavio tehnološki višak od 34 radnika, od kojih je njih 29 zatražilo da im se otkupi radni staž , a ostali će, nakon što sa svakim ponaosob obavimo razgovor, dostojanstveno biti ispraćeni. Iako će nas ovo koštati oko milion KM, nama je prije svega cilj da ljudi mirno zaokruže svoj radni vijek”, rekao je Bobar.

        Savo Radić, direktor “Elvaka” istakao je da ovaj metaloprerađivački kolektiv već nekoliko decenija stiče ugled pouzdanog i iskusnog proizvođača, prvenstveno na domaćem, ali i na inostranom tržištu.

        “Proizvodnja se danas, kada smo članica Grupacije, nakon zastoja u jednom periodu, odvija u četiri različite fabrike, u impozantnim halama, koje sa pratećim objektima pokrivaju prostor od 140 000 metara kvadratnih”, rekao je Radić.

        Na konferenciji za novinare, kojoj su, osim Bobara i Radića, prisustvovali i direktori ostalih članica Grupacije, ocijenjeno je da je “Bobar” snažna asocijacija raznovrsnih, ali srodnih i efikasno povezanih djelatnosti koje su od ove godine moderno organizovane u četiri divizije i to Finansijske usluge /osiguranje, banka, Asocijacija za posredovanje u osiguranju/, Logistika i transport /putnički prevoz, kargo, turizam/ , Energija i usluge /električna energija, benzinske pumpe, trgovina gasom, špedicija, trgovina /, te Diversifikovane djelatnosti /servisi, Real estate, mediji, Metalna industrija “Elvako”, grafičke usluge/.

        Operativne poslovne aktivnosti odvijaju se u okviru poslovnih centara, filijala, poslovnica i predstavništava smještenih u više od 70 gradova i naselja.

        Na konferenciji je istaknuto da je Grupacija u 2009. godini, kao i u cjelini, održala trend stalnog rasta finansijskog obima poslovanja i profita u čemu najveći udio imaju djelatnosti osiguranja i bankarstva.

        Grupacija “Bobar” dobitnik je vrijednih domaćih i međunarodnih priznanja, a posjeduje i zaštitni znak razlikovanja sa geografskim porijeklom – trejd mark, za koji je dobila “Zlatnu medalju za stvaralaštvo u domenu zaštite intelektualne svojine” i Grand pri 54. Svjetskog salona pronalazaka, istraživanja i novih tehnologija “Biznis Eureka 2005″ za brend, te niz svjetskih priznanja i medalja.

        Grupaciju čine “Bobar osiguranje”, “Bobar banka”, preduzeće “Drinatrans”, “Bobar Autosemberija”, “Elvako”, “Univerzal”, i Bobar Radio.

        Svečana akademija, povodom 20 godina rada Kompanije “Bobar”, biće održana sutra u Gradskom bioskopu u Bijeljini kojoj će prisustvovati i premijer RS Milorad Dodik.

Izvor Agencije