SAN FRANCISKO – Izvršni direktor kompanije Salesforce, Mark Beniof, izgradio je izuzetno uspješnu tehnološku kompaniju koja je u velikoj mjeri odgovorna za donošenje ideje o softveru kao servisu (SaaS) za mase.

Njegov vodeći softver Sales Cloud koriste milioni prodajnih stručnjaka u više od 100.000 kompanija, uključujući i neke od najvećih kompanija na svijetu.

Ova kompanija ostvaruje godišnji prihod veći od 13 milijardi dolara i vrijedi približno 143 milijarde dolara.

Svake godine, hiljade korisnika Salesforcea prisustvuje godišnjoj konferenciji kompanije, koja se prije par sedmica održala u San Francisku.

Na ovogodišnjoj konferenciji Beniof je spomenuo nešto što je možda najfascinantnije u vezi sa tim kako vodi kompaniju. Vjerovali ili ne, on sve radi sa svog iPhonea.

Naime, Beniof je u intervjuu sa izvršnim direktorom Apple-a, Timom Kukom, rekao da uopšte ne posjeduje računar.

“Telefon je zaista postao produžetak moje kancelarije. Gdje god da se nalazim, ako imam telefon, mogu raditi”, rekao je on.

Iako možda zvuči nevjerovatno da neko može upravljati kompanijom koja vrijedi 143 milijarde dolara sa svog telefona, to očigledno nije nemoguće.

Zapravo, Beniof nije jedini preduzetnik koji je priznao da mu je mobilni telefon najvažniji alat za posao. Izvršni direktor Twitter-a, Džek Dorsi svojevremeno je rekao da više ne koristi računar.

„Mislim da je ovo jedna od najvećih revolucija u poslovanju, da možete raditi gdje god se nalazite. Vjerujte, većina preduzetnika će se složiti da je telefon najvažniji alat za vaš rad, a možda i najproduktivniji. Naime, ključno je da se fokusirate na pravu vrstu rada, dakle, da se skoncentrišete kako iskoristiti telefon da na najbolji način obavite svoj posao“, tvrdi Beniof.

On dodaje da vlasnik kompanije ne mora sve sam da radi.

„Naravno, kada ste pokretali biznis, vi ste bili uključeni u apsolutno sve što se dešava, i bili ste odgovorni za sve. Međutim, kako kompanija raste, tako raste i vaš tim i tako se vaša uloga mijenja. Zapravo, vaša primarna uloga postaje da postavljate očekivanja, i da osigurate da vaš tim ima mogućnosti da i ostvari ta očekivanja. Dakle, tu je najbitnija komunikacija“ kaže Beniof.

On je uvjeren da su pametni telefoni revolucinarno sredstvo komunikacije novog vijeka, te da je poslovanje bez njega nezamislivo:

„Dakle, današnji telefoni omogućavaju vlasniku kompanije da bude zajedno sa svojim timom, bez obzira gdje se nalazio. Kako posao raste, vi morate da više putujete, da idete na sastanke sa potencijalnim klijentima, niste u mogućnosti da budete u sjedištu kompanije. Za „daljinsko“ rukvođenje firmom, telefon je daleko bolji izbor nego laptop“, smatra Beniof.

On još dodaje da kada radite na kompjuteru, takođe možete odraditi dosta stvari, ali vam on omogućava i da odradite dosta stvari, koje vam u tom trenutku možda i nisu najbitnije.

„Upravo zato, kada radite na nečemu što ima neku vrstu ograničenja, poput iPad Pro ili iPhone, to vas tjera da se fokusirate na ono što je zaista bitno i da odradite ono što je najpotrebnije u tom trenutku“, zaključuje Beniof. (BUSINESS INSIDER, Swot)