BANJALUKA – Ministar pravde RS Džerard Selman izjavio je da je Vlada RS uputila Nacrt budžeta RS u iznosu od 1,6 milijardi u Narodnu skupštinu RS, najavivši da su moguće korekcije, koje neće mijenjati ukupan okvir budžeta i okvir za plate.

“Postoji mogućnost korekcija, ali ukupni okvir budžeta kao i okvir za plate sigurno neće biti promijenjen. U fazi Nacrta neće biti korekcija, ali postoji mogućnost razgovora sa sindikatima do prijedloga budžeta”, rekao je Selman novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je Vlada RS uvijek za razgovore i traženje kompromisnih rješenja.

“Ovaj zakon neće ići po hitnom postupku, tako da će između dvije Narodne skupštine RS ostati najmanje 20-tak dana da se, po mogućnosti, izvrše određene korekcije ili da dođe do kompromisa sa sindikatom”, naveo je Selman.

On je izrazio žaljenje što je sindikat tek sada počeo da daje svoje prijedloge, jer se sa njihovim predstavnicima razgovara već duži period.

“Prvi put smo u ponedjeljak u emisiji `Presing` RTRS-a čuli njihove prijedloge i mogući pristanak da smanjenje plata iznosi 1,5 odsto. I danas smo dobili određeni zaključak koji je, u međuvremenu povučen, tako da i dalje razgovaramo sa sindikatima, a i sutra ćemo ih imati“, dodao je Selman.

Vlada RS usvojila je na sjednici 23. novembra Nacrt budžeta RS za 2010. godinu od 1,6 milijardi KM, kojim je predviđeno smanjenje plata zaposlenima u javnoj upravi, te obrazovanju i policiji

Republički odbori granskih sindikata obrazovanja, nauke i kulture, radnika unutrašnjih poslova i uprave i pravosuđa ostali su pri svojim ranijim stavovima i nakon današnjeg sastanka sa resornim ministrima Antonom Kasipovićem, Stanislavom Čađom i Zoranom Lipovcem da ne prihvataju najavljeno smanjenje plata radnicima u ovim oblastima.

Predsjednici ovih granskih sindikata Stevan Milić, Duško Jandrić i Tomo Vrhovac potvrdili su novinarima u Banjaluci da su spremni na dalje pregovore sa Vladom Republike Srpske o mogućnostima iznalaženja kompromisnih rješenja, ali da ni pod kojim uslovima ne pristaju na smanjenje plata u ovim djelatnostima, kako je to predviđeno Nacrtom budžeta RS za 2010. godinu.

Oni su naglasili da su i sindikati i zaposleni u ovim granama duboko svjesni teške ekonomske situacije, te da tim više ne mogu da prihvate predloženo smanjenje plata u godini u kojoj se očekuje još veća kriza.

“Uvjereni smo da se nedostajuća sredstva u Budžetu RS mogu namaknuti, prvenstveno odustajanjem od formiranja novih agencija, za koje je u budžetu predviđeno oko 11,6 miliona KM, a kada se to riješi, spremni smo da pregovorima sa Vladom RS pronađemo kompromis i uključimo se u mjere štednje”, naglasili su predstavnici granskih sindikata.

Oni su danas ponovo pozvali Vladu RS na nastavak ekonomsko-socijalnog dijaloga i izrazili uvjerenje da se dogovor može postići bez drastičnog smanjenja plata u obazovanju, policiji i upravi.

Naglašavajući da je to jedistven stav sva tri granska sindikata koji su utvrdili na danas održanim odvojenim sjednicama Milić, Jandrić i Vrhovac su dodali da su radnici u ovim djelatnostima, ukoliko do usvajanja budžeta ne bude postignut kompromis, spremni na sve zakonom predviđene oblike sindikalne neposlušnosti i borbe.

Izvor Agencije