BANJALUKA – Pandemija virusa korona odnijela je milione maraka iz lokalnih budžeta u Srpskoj, a najviše novca proteklih pola godine opštine i gradovi izdvajali su za pomoć zdravstvenim ustanovama, nabavku sredstava za dezinfekciju i saniranje štete u privredi.

Prema podacima Odjeljenja za finansije banjalučke Gradske uprave, najveći grad Srpske je za suzbijanje širenja virusa korona i saniranje posljedica pandemije izdvojio oko 3,6 miliona maraka.

“Za dezinfekciju javnih površina, gradskih ustanova, troškove karantina, grant Domu zdravlja te prevoz zdravstvenih i radnika MUP-a tokom vanredne situacije izdvojeno je oko 400.000 maraka. U toku je i opremanje “kovid” ambulante u naselju Dolac, za šta je predviđeno 150.000 KM”, navode za “Glas Srpske” u gradskom Odjeljenju za finansije.

Dodaju da su ipak sredstva koja su planirana i utrošena za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica pandemije znatno veća.

“Skupština grada je usvojila paket mjera ukupne vrijednosti od oko 1,3 miliona KM, kojima se pomaže privrednim subjektima i preduzetnicima u prevazilaženju negativnih ekonomskih posljedica pandemije, a za subvencije u poljoprivredi namijenjeno je milion KM”, ističu u Odjeljenju za finansije i dodaju da je planirano i 450.000 maraka pomoći stanovništvu po raznim osnovama. Osim toga, dodali su, u vanrednoj situaciji su doznačeni i paketi hrane i drugih potrebnih sredstava socijalno ugroženom stanovništvu, za šta je izdvojeno oko 300.000 KM.

“Zbog situacije uzrokovane virusom korona došlo je do pada prihoda u budžet grada. Projekcije su da će realizacija poreskih i neporeskih prihoda do kraja godine biti manja za 20 miliona KM u odnosu na početni plan”, istakli su u Odjeljenju za finansije i naglasili da uprkos krizi u budžetu nisu smanjena planirana izdvajanja za kapitalne investicije, koja u ovoj godini dostižu rekordan nivo od oko 37 miliona KM.

Korona je milione već koštala i Bijeljinu, gdje je za suzbijanje posljedica pandemije izdvojeno oko 1,7 miliona maraka.

“Zbog toga smo smanjili izdvajanja za kapitalne investicije u budžetu”, pojasnili su u Gradskoj upravi Bijeljina.

U proteklih pola godine najmlađi grad u Srpskoj izdvojio je 247.500 KM za suzbijanje širenja virusa korona.

“Tim novcem plaćeni su respiratori, sredstva za dezinfekciju te zaštitna oprema, a dio je namijenjen i poslovnim subjektima, kao i socijalno ugroženom stanovništvu”, naveli su u Upravi grada Gradiška.

Dio novca iz lokalne kase Trebinja takođe je preusmjeren na suzbijanje, prevenciju i saniranje štete uzrokovane pandemijom.

“Do sada smo preko Javne ustanove “Ekologija i bezbjednost” izdvojili 20.000 KM za uspostavljanje i održavanje karantina i dezinfekciju. Dom zdravlja je izdvojio 20.000 KM za opremanje “kovid” ambulanti, zdravstvene usluge u karantinima i dezinfekciju”, navode u trebinjskoj Upravi. U proteklih šest mjeseci, dodali su, došlo je do racionalizacije utroška sredstava.

“Iznos za stimulisanje novih radnih mjesta umanjen je za 140.000 KM, a ovaj iznos je preusmjeren za subvencije koje grad doznačava privrednicima, kao vid podrške zbog zabrane rada i drugih ograničenja proisteklih iz mjera prevencije virusa korona”, naveli su u Upravi grada.

U Gradskoj upravi Doboj navode da su izdvojili 86.695 KM za zaštitna sredstva i povećanje kapaciteta zdravstvenih ustanova u borbi protiv virusa korona, što kako kažu nije uticalo na plan budžeta za ovu godinu.

Prema riječima potpredsjednika Saveza opština i gradova RS Mladena Đurevića, vjerovatno ne postoji nijedna lokalna zajednica u Srpskoj kojoj “kovid 19” nije pomrsio planove sa početka godine.

“Određeni projekti su morali biti stavljeni po strani da bi novac bio preusmjeren na sprečavanje širenja zaraze”, rekao je Đurević, koji je i načelnik Višegrada. Dodao je da su januar i februar u toj lokalnoj zajednici u turističkom smislu najavljivali rekordnu godinu, a onda ih je mart demantovao i sve je zatvoreno. Đurević kaže da je opština izdvojila značajna sredstva za obezbjeđenje maski, formiranje karantina, ishranu ljudi u karantinu, dezinfekciju javnih površina i sve druge mjere koje su bile ključne za zaustavljanje korone. (Glas Srpske)