BEČ – Potrošnja ilegalnih, to jest falsifikovanih cigareta se u EU tokom 2020., u poređenju sa 2019., gotovo udvostručila.

Ta potrošnja je porasla za čak 87 odsto, proizilazi iz studije KPMG.

Udio ilegalnih cigareta, a to su pored falsifikovanih i švercovane cigarete, je trenutno na 7,8 odsto, što je oko 34 milijardi cigareta.

“Jedan faktor za porast falsifikovanih cigareta u EU je pandemija korona virusa”, ističe direktor “Filip Moris-a” u Austriji Aleksander Šeneger.

Zbog zatvorenih granica je mobilnost građana, ali i kriminalnih grupa pala, zbog čega su se kriminalci decentralizovano struktuirali u Evropi.

Tokom prošle godine razotkriveno je 129 proizvodnih postrojenja lažnih cigareta u Evropi, a godinu dana ranije to je bilo još 93.

U čak 16 zemalja su ilegalno proizvedene cigarete, za četiri više nego 2019. godine. Samo u Poljskoj otkriveno je, prema Šenegeru, 80 proizvodnih pogona lažnih cigareta.

Zatim sljedi Grčka sa osam, Belgija sa šest, Španija sa četiri.

I u Austriji su prvi put, posle dužeg vremena, otkrivena dva proizvodna pogona falsifikovanih cigareta.

“Često je riječ o mobilnim postrojenjima. Mašine za proizvodnju se sele iz zemlje u zemlju, ne ostaju dugo, kako ne bi bile otkrivene”, objasnio je Šeneger.

Dok je u drugim evropskim zemljama udio ilegalnih cigareta porastao, u Austriji je pao sa 5,5 na 3,4 odsto.

Međutim, uzrok tome, prema Šenegeru, je, što udio pušača godišnje pada za dva do tri odsto.

U Austriji se popuši godišnje 13,1 milijardi cigareta, a šteta ilegalnim cigaretama se procenjuje na oko 88 miliona evra.

(Tanjug)