LONDON –  Poznati trgovački lanac Marks end Spenser biće izbačen s FTSE 100 indeks liste najvećih britanskih kompanija.

To je praktično krajnji udarac nekada moćnom gigantu koji se u grupi velikana nalazio još od svoje prve IPO 1984. godine.

I dok su posljednjih godinu dana zbog čak 40-procentnog pada cijena akcija zadnje nade polagali u prehrambeni sektor poslovanja, i on je počeo da tone u sve veće dugove.

“Ovo je kraj jedne ere za ikonu britanske trgovine. Njihov izlazak iz FTSE 100 liste još je samo jedan udarac već posrnulom gigantu”, istakao je stručnjak za trgovinu Ričard Hajman.

Iz kompanije su najavili da će do 2020. godine ipak zatvoriti više od 100 planiranih poslovnica. Samo prošle godine zatvorili su 85 robnih kuća i 25 poslovnica “Simpli fuda”.

Inače, M&S bio je prvi britanski trgovački lanac koji je prije 20 godina zabilježio dobit prije oporezivanja od milijardu funti.

Stručnjaci ističu kako je najveći problem kompanije zapravo njena tromost. Zbog nemogućnosti da se prilagode na nove trendove kompanija se danas suočava sa sve većom konkurencijom koji će sada teško nadmašiti. I dok im je Primark postao glavni konkurent na polju fizičkih prodavnica, Asos im s druge strane stvara velike probleme na polju onlajn prodaje.