BRATUNAC/SKELANI – Na graničnim prelazima između BiH i Srbije u Bratuncu i Skelanima od petka, 15. maja, očekuje se početak robnog prometa i prelaska teretnih vozila, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

On je istakao da su početak robnog prometa na ovim prelazima odobrili Ministarstvo bezbjednosti BiH i resorno ministarstvo Srbije i dodao da je UIO BiH spremna za početak evidentiranja robe, te da se očekuje da se na ovim prelazima pojave i ovlaštene špediterske kuće za obavljanje carinskih procedura.

Privrednici i građani Bratunca, Srebrenice i Skelana već dugo čekaju otvaranje ovih prelaza za teretni saobraćaj jer su robu morali voziti do Karakaja, koji je udaljen više od 50 kilometara, da bi ih prevezili u Srbiji ili uvezili iz Bajine Bašte ili Ljubovije sa kojima ih dijeli samo granični most.

Poljoprivrednici sa skelanskog područja bili su prinuđeni da zbog nemogućnosti prelaska teretnih vozila i traktora preko graničnog mosta u Skelanima, dolaze u 50 kilometara udaljenu Srebrenicu da bi nasuli gorivo za traktore i druge mašine jer im je tu najbliža benzinska pumpa.

Stanovnici Skelana će otvaranjem prelaza u ovom mjestu ponovo moći da većinu svojih potreba, kao i prethodnih decenija, zadovolje u Bajinoj Bašti i Srbiji sa kojom ih spaja most na Drini.

Izvor Agencije