SARAJEVO/BANJALUKA – Ako do septembra Federacija BiH ne napravi ozbiljne izmjene u budžetu, stend baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom za cijelu BiH, vrijedan 1,2 milijardi evra – propada, tvrdi guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

On upozorava da od sklapanja aranžmana zavisi i da li će šest evropskih banaka, preko svojih banaka-ćerki, nastaviti da finansiraju privredu i stanovništvo u BiH. Prije septembra, upozorava Kozarić, BiH ima još jednu šansu – 7. jula, za kad je pomjeren novi sastanak Izvršnog odbora MMF u Vašingtonu.

Predstavnici MMF-a na razgovorima u Beču nisu odobrili aranžman sa BiH jer je Federacija BiH u rebalansu zadržala postojeće izdatke borcima i invalidima nakon nedavnih protesta u Sarajevu, mada je u pregovorima sa MMF bilo dogovoreno smanjenje ovih davanja za 10 odsto.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić izjavio je tada da je RS ispunila sve uslove za zaključenje stend-baj aranžmana sa MMF-om i da je sada preostalo da se čeka da FBiH ispuni svoje da bi se moglo pristupiti aranžmanu.

Pomoćnik federalnog ministra finansija Emir Silajdžić uveren je da se može ponovo vratiti sporni član 4. interventnog zakona, kojim se smanjuju izdaci za boračku populaciju. On u roku od 45 dana najavljuje donošenje odluke o redukciji potrošnje i rebalans budžeta FBiH, koji će biti umanjen za 170 miliona KM, „jer će do kraja godine nedostajati 460 miliona KM”.

Novi premijer Federacije Mustafa Mujezinović ima vruć krompir u rukama, ali ne želi da otkriva svoj plan i u naredna dva dana najavljuje razgovore sa predstavnicima svih političkih stranaka, udruženja, poslodavca i sindikata.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić uveren je da FBiH može da uštedi 35 miliona smanjenjem izdataka za boračku populaciju „jer je Svetska banka, svojima analizama, utvrdila da je samo 17 odsto te populacije u poziciji siromaštva, a više od 20 odsto su bogati”.

Međutim, predsednik Saveza RVI Federacije BiH Safet Redžić smatra Vladu FBiH isključivim krivcem za sve „jer je bez insistiranja MMF nameravala da smanji davanja”.

„Mi ćemo 29. juna na sednici Skupštine Saveza doneti odluke, a bojim se da će biti radikalne”, upozorava Redžić.

Ekonomski stručnjak dr Fikret Čaušević smatra da trenutna situacija može biti rešena samo u sferi politike „jer su politika i politikanstvo doveli Federaciju do problema”.

Priču o kresanju javne potrošnje tumači potpuno pogrešnom „jer nijedna zemlja tako nije izašla iz krize, s obzirom na to da javna potrošnja u vreme recesije treba da raste”.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić izjavio je da je RS ispunila sve uslove za zaključenje stend baj aranžmana, ali da nije moguće da samo jedan entitet dobije novac, jer se pregovara sa državom. To nam je potvrdila i ekonomista MMF u sarajevskoj kancelariji Irena Jankulov. Ona tvrdi da MMF „ne može proveravati da li je samo jedan entitet ispoštovao pismo namere, jer država potpisuje aranžman”.

Ekonomista Svetlana Cenić kaže da nema ništa sporno što MMF traži potpisivanje aranžmana sa državom, koja je garant vraćanja, a novac se skida sa računa UIO.

Međutim, on se pita zbog čega RS uopšte ulazi u aranžman sa MMF „kada su vlasti pre toga govorile da im novac nije potreban, da imaju rezerve i da ulaze u aranžman samo zbog stanja u FBiH”.

Predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da se u ovom slučaju bira manje zlo. Ako se kredit ne dobije, uverena je ona, to će značiti još težu poziciju građana BiH, a naročito Federacije.

Međunarodni monetarni fond je BiH za naredne tri godine odobrio 1,2 milijarde evra, od čega bi RS trebalo da dobije oko 400 miliona evra. Uslov je da BiH u 2009. uštedi 610 miliona KM – FBiH 414 miliona KM, Srpska 146 miliona, Brčko deset miliona KM, a zajedničke institucije 40 miliona KM. Vlada RS utvrdila je prošle sedmice Predlog rebalansa budžeta kojim je ušteđeno 70 miliona KM, čime su ispunjene obaveze prema MMF za dobijanje prve tranše kredita.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je da bi finansijska kriza i neuspjeh vlasti u BiH da ispune obaveze MMF-a mogli ugroziti ne samo finansijsku stabilnost BiH nego i njen međunarodni kredibilitet.

Incko je u razgovoru sa regionalnim koordinatorom Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Armitaž istakao da će MMF procijeniti koliko vlasti BiH ispunjavaju obaveza, a time i koliko je zemlja kvalifikovana da dobije stend-baj aranžman.

Šef Kancelarije Svjetske banke Marko Mantovaneli izjavio je da je još moguće da BiH ide pozitivnim pravcem ka potpisivanju stendbaj aranžmana sa MMF-om od koga zavisi i druga pomoć u olakšavanju krize.

“Sa stendbaj aranžmanom povezana su dodatna finansijska sredstva Svjetske banke koja će ciljati javnu potrošnju, tako da dospiju do najsiromašnijih slojeva stanovništva, ali i dogovor iz Beča da komercijalne banke održe isti nivo angažovanosti kapitala u BiH”, rekao je Mantovaneli.

On je istakao da uslovi nisu ispunjeni zbog problema sa borcima iz Federacije BiH, te da će, ukoliko to ostane tako, biti propuštena velika prilika.

“Što prije se ispune uslovi za stendbaj aranžam to bolje. Uvijek kažem da je bolje ne pregovarati aranžman sa MMF-om nego dogovoriti aranžman, pa ga ne ispoštovati”, rekao je Mantovaneli.

Prema njegovim riječima, veliki programi podrške BiH povezani su sa stendbaj aranžmanom, uključujući i budžetsku podršku Svjetske banke.

“Bio sam prijatno iznenađen kako su se brzo vlasti u BiH dogovorile između sebe i dogovorili sa MMF-om da zajedno stvore taj paket. Važno je da to sada ne odbace”, zaključio je Mantovaneli.

Izvor Euroblic/Agencije