BANJALUKA – Projekat Vlade RS, Boračke organizacije RS i Investiciono-razvojne banke RS o kreditnoj liniji od deset miliona maraka za zapošljavanje demobilisanih boraca bivše Vojske RS počeće krajem mjeseca, potvrđeno je u IRB-u i Boračkoj organizaciji RS.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će taj novac biti stavljen u funkciju početkom godine, došlo je do odgađanja zbog kašnjenja u uspostavljanju kriterijuma po kojima će se dodjeljivati krediti.

Linijom je predviđeno davanje kredita po povoljnim uslovima u prosjeku oko 10.000 maraka za otprilike 1.000 porodica demobilisanih boraca.

Branka Šljivar, portparol Ministarstva boračko-invalidske zaštite RS, kaže da je do odgađanja došlo zbog hapšenja rukovodstva u IRB-u.

“Sve je u načelu već dogovoreno, novac je obezbijeđen, ali moramo sačekati da se situacija u IRB-u stabilizuje jer su novi ljudi tek preuzeli taj posao u banci”, kaže ona.

Prema njenim riječima, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Rade Ristović je prošle sedmice o tome razgovarao sa ministrom finansija RS Aleksandrom Džombićem.

“Oni su definisali i dogovorili gotovo sve. Sve će biti kako je i planirano, samo je došlo do malog zastoja”, rekla je ona.

Zoran Popović, portparol IRB-a, takođe je rekao da će posao biti započet do kraja mjeseca jer je novo rukovodstvo IRB-a već preuzelo dužnost.

I Pantelija Ćurguz, predsjednik BORS, potvrdio je da je kraj aprila početak realizacije projekta i dodao da je bilo nekoliko kriterijuma koje je trebalo prethodno utvrditi. Kaže da će u javnost sa detaljima izaći ovih dana, nakon što do sada dogovoreno potvrdi Nadzorni odbor IRB-a.

Ćurguz je rekao da je njihova osnovna namjera na kojoj su insistirali da se pomogne porodicama boraca prve i druge kategorije bez primanja, a da se onda ide na pomoć ostalima po utvrđenim kriterijumima, ako ostane novca.

“Proteklih godina smo se u BORS koncentrisali na probleme ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca. Mislim da je sada došlo vrijeme da se posvetimo demobilisanom borcu i njegovim problemima”, rekao je Ćurguz.

Novac će biti namijenjen za samozapošljavanje ovih boračkih kategorija u poljoprivredi i u uslužnim djelatnostima.

“Ovo je tek prvi projekat. Ako se pokaže uspješnim, onda smo se dogovorili da odvojimo još novca i nastavimo sa realizacijom u narednom periodu”, rekao je Ćurguz. 

Izvor Agencije