BANJALUKA – Iako se kamate na stambene kredite u Srbiji i Hrvatskoj smanjuju usljed pada evribora i libora, to nije slučaj kod banaka u RS, a razlog za to je, smatraju ekonomisti, rizik zemlje koji je porastao više nego u zemljama regiona.

Varijabilne kamatne stope na stambene kredite u zoni evra smanjene su za posljednjih 16 mjeseci sa oko 4,8 na prosječno 4,2 odsto, a u Republici Srpskoj za to vrijeme kamate su ostale iste.

U Rajfajzen banci kažu da kontinuirano prate i usklađuju kamatne stope na stambene i druge kredite uvažavajući realna tržišna kretanja.

– Kamatne stope na stambene kredite trenutno se kreću od 7,59 do 8,99 odsto, zavisno od iznosa kredita – rekli su ovoj banci i dodali da za sada neće biti snižavanja kamata.

U Hipo Alpe Adria banci kažu da će zbog novih pritisaka na finansijsko tržište nastojati da zadrže postojeće kamatne stope.

Direktor Balkan investment banke Edvinas Navickas ističe da se u banci analiziraju mogućnosti za promjene u kamatnoj politici.

– Kamatne stope za kreditne linije iz sredstava Investiciono-razvojne banke RS usklađuju se svakih šest mjeseci sa vrijednošću evribora, koji je već duže vrijeme na veoma niskom nivou – rekao je Navickas.

Kamatne stope na kredite u Republici Srpskoj i BiH među najvećim su u regionu, a po visini kamate posebno se ističu stambeni krediti, jer kamatne stope na njih u pojedinim bankama iznose i do deset odsto.

Osim Srpske, kamate na stambene kredite od deset odsto ima i Bugarska, dok one u Srbiji i Makedoniji iznose oko 9,5 odsto. Najniže kamate u regionu ima Slovenija i to 3,6 odsto.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS – SWOT Aleksandar Ljuboja kaže da u Republici Srpskoj već duže vrijeme nisu vidljivi veliki pomaci u smanjenju kamata, kao što je to slučaj u zemljama regiona.

– Srbija i Hrvatska su bile u lošijoj ekonomskoj situaciji nego RS u toku posljednje tri godine, pa je kod njih svako smanjenje vidljivo. Ali, u posljednje vrijeme BiH ima veći kreditni rizik, što značajno utiče i na cijene ulaznog kapitala u RS – rekao je Ljuboja.

Dodaje da su nižim kamatama u Srbiji i Hrvatskoj doprinijeli različiti državni podsticaji, što je dovelo do toga da ponuda nadvlada tražnju. Pri tome, dodaje Ljuboja, moralo je da dođe i do smanjenja kamatnih stopa.

Subvencije

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, da bi olakšalo kupovinu stanova mladim i mladim bračnim parovima, subvencioniše jedan odsto kamatne stope na uzeti kredit. U Ministarstvu kažu da se subvencija odobrava za stambene kredite kod komercijalnih banaka, a iz sredstava IRB-a.

– Kamatne stope na stambene kredite iz Razvojnog programa RS kreću se od 4,80 do 5,60 odsto. Na primjer, ako mladi dobiju kredit od 100 hiljada maraka na 20 godina, Ministarstvo subvencioniše 13 hiljada maraka – rekao je Kuprešanin.

Izvor Agencije