BANJALUKA – Nedostatak novca na međunarodnom tržištu i visok kreditni rizik zemlje razlozi su zbog koji i pored konstantnog pada evropske kamatne stope euribor u RS nisu smanjene kamatne stope, kažu bankari.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS – SWOT Aleksandar Ljuboja potvrđuje da je usljed svjetske ekonomske krize povećan rizik BiH i da to ima uticaja na to što kamate nisu snižene.

Prema njegovim riječima, euribor je bio indikator koji je određivao cijenu kapitala kad je tržište bilo stabilno i kad je na evropskom tržištu bilo dovoljno novca.

“Sada na tržištu imamo manjak novca i euribor je izgubio onaj značaj koji je imao u obilju ponude. Euribor se formira za one zemlje koje su stabilne, odnosno koje imaju mali rizik. S obzirom na to da je BiH visoko rizična zemlja za ulaganje to bitno utiče na cijenu kapitala. Iz tog razloga mi danas imamo visoke kamate koje su fiksne i ne mijenjaju se sa promjenom euribora. Dakle, on nije više primarni element koji utiče na cijenu kapitala”, istakao je Ljuboja.

On kaže da bi po logici trebalo da se sa smanjenjem euribora smanjuje i cijena kapitala ali da se usljed činjenice da ga nema dovoljno i da onaj ko ima uračunava rizik zemlje dolazi do visoke kamatne stope.

“S druge strane, banke koje plasiraju sredstva se drže konkurencije, odnosno stanja na tržištu a ono kaže da se trenutno po ovom nivou kamatnih stopa kredit može plasirati”, kazao je Ljuboja.

Direktor glavne filijale Raiffeisen banke Banjaluka Siniša Pepić kaže da su dodatni faktori koji utiču na cijenu euribora paralelno sa njegovim padom rasli i da je to dovelo do toga da je novac "možda i skuplji nego kada je euribor bio na vrhuncu."

“Teži pristup sredstvima, marža na rizik zemlje kao i iznos pasivne kamate koja je značajno porasla čine set faktora koji, pored euribora, utiču na kamatnu stopu. Euribor je sada potpuno marginalan i na međunarodnom tržištu nije više taj faktor koji značajno utiče na cijenu nego utiču ti dodatni cjenovni parametri koji su izraženi u ovom momentu”, kazao je Pepić.

I u drugim bankama su rekli da trenutna visina euribora ne predstavlja realnu sliku stanja na tržištu.

“Ni jedna banka u RS ne može doći do tih sredstava po toj kamatnoj stopi”, kažu u bankama.

Direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac ističe da banke kada imaju jeftine izvore imaju i niže kamatne stope.

“Kod nas su visoke i kamate na štednju, dok na Zapadu to nije tako. Činjenica je da je porastao rizik zemlje, i sigurno da to utiče na trenutnu visinu kamatnih stopa. Ipak, očekujem da će se stabilizacija privrede zapadnih zemalja prenijeti na stabilizaciju ukupnog bankarskog sektora i da će onda i tržišna konkurencija dovesti do toga da će se kamate smanjiti”, kazala je Injac.

Izvor Glas Srpske