NJUJORK – Gotovo svi najbogatiji Amerikanci siromašniji su ove godine u odnosu na prošlu, pokazala je nova lista 400 najbogatijih državljana SAD, koju kreira američki poslovni magazin “Forbes”.

Tek peti put od 1982. godine ukupno bogatstvo ljudi s liste "Forbes 400", godišnjeg spiska najbogatijih građana SAD, zabilježilo je pad. U posljednjih 12 mjeseci njihovo bogatstvo je smanjeno za 300 milijardi dolara s 1,57 biliona na 1,27 biliona dolara. Kolaps na berzama i pad cijena nekretnina, uz razvode i prevare smanjio je bogatstvo čak 314 osoba s liste najbogatijih, a 32 bogataša iz prošle godine nisu se pojavila na ovogodišnjoj listi.

Najveći gubitak pretrpio je Voren Bafet, drugi najbogatiji Amerikanac i najpoznatiji svjetski investitor, čija se imovina smanjila za deset milijardi dolara, zahvaljujući padu cijene akcija njegove investicione kompanije "Berkshire Hathaway" za 20 odsto. Bafetovo bogatstvo sada je procijenjeno na 40 milijardi dolara. Ispred njega je 16. godinu zaredom, najbogatiji Amerikanac, saosnivač "Microsofta" Bil Gejts sa 50 milijardi dolara. Pad cijene akcija "Microsofta" i gubici na drugim ulaganjima smanjili su mu bogatstvo za sedam milijardi dolara u prethodnih 12 mjeseci.

Među prvih deset na listi su osnivač "Oraclea" Leri Elison sa 27 milijardi dolara, te nasljednici trgovačkog lanca "Wal-Mart" Kristi Volton sa 21,5 milijardi i Džim Volton čije je bogatstvo procijenjeno na 19,6 milijardi dolara, Alis Volton koja ima 19,3 milijarde i Robson Volton sa 19 milijardi dolara. U top deset su i medijski mogul i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg čija imovina vrijedi 17,5 milijardi dolara, te energetski magnati Čarls i Dejvid Koh sa po 16 milijardi dolara.

Deset najbogatijih Amerikanaca zajedno je u proteklih 12 mjeseci izgubilo 39,2 milijarde dolara, što je pad za 14 odsto u odnosu na prošlogodišnju listu. Među ostalim velikim gubitnicima su i vlasnik lanca kazina "MGM Mirage" Kirk Kerkorian, čije je bogatstvo palo za 8,2 milijarde dolara i Džek Tejlor, osnivač "Enterprisea", jedne od najvećih kompanija za iznajmljivanje automobila u SAD sa izgubljenih sedam milijardi, zbog pada turističkih putovanja.

Među rijetkim dobitnicima dominira bankar Endrju Bil, koji je utrostručio svoje bogatstvo na 4,5 milijardi dolara, kupujući jeftino kredite i imovinu iz bilansa banaka, kada se finansijsko tržište urušilo prošle jeseni.

Za ulazak na ovogodišnju listu 400 najbogatijih Amerikanaca ove godine bilo je potrebno 350 miliona dolara manje u odnosu na prošlogodišnjih 1,3 milijarde. To je otvorilo put za 19 novih članova kluba bogatih i 19 povratnika u to društvo.

Među novim članovima je i Isak Perlmuter, šef kompanije "Marvel Entertainment", čije je bogatstvo poraslo na 1,5 milijardi dolara nakon što je njegovu kompaniju kupio najveći rival "Disney".

Šest članova sa prošlogodišnje liste je umrlo, a među njima su Vilijem Dejvidson, jedan od najpoznatijih biznismena u industriji stakla, i Frenk Baten Senior, osnivač poznatog "The Weather Channela".

Izvor Forbes