BANJALUKA – Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik najavio je da će Srpska i Srbija graditi sistem hidroelektrana na Drini od Foče do Bijeljine.

On je ocijenio da trenutna finansijska kriza može da odloži realizaciju ovog projekta pošto je potreban i strateški partner.

"S rukovodstvom Srbije sam prije desetak dana razgovarao kako intenzivirati gradnju i saglasni smo da, osim elektroprivreda Srbije i RS, potražimo još jednog partnera koji bi sa nama gradio. Ideja je da mi damo prava, a da taj partner bude dovoljno sposoban da na finansijskom tržištu obezbijedi novac za izgradnju, uz određenu podjelu vlasništva i akcija", objasnio je Dodik.

U razgovoru sa grupom novinara iz Srbije, koja je bila u posjeti Banjaluci, Dodik je podsjetio na propali projekat gradnje Buk Bijele, koji je zahtijevao potapanje dijela kanjona Tare.

"Stajali smo zbog Vlade Crne Gore koja je ranije donijela odluku da ne bude dozvoljeno potapanje kanjona Tare. U međuvremenu su slali signale da bi to moglo da bude promijenjeno zbog teške energetske situacije u Crnoj Gori. Tek prije možda mjesec dana definitivno su rekli da ostaju pri prvobitnoj odluci, što nas dovodi u situaciju da možemo da uđemo u projektovanje", naglasio je Dodik.

Izvor Agencije