VAŠINGTON – Facebook je pristao da plati rekordnu kaznu u iznosu od pet milijardi dolara, u okviru nagodbe sa američkom Federalnom trgovinskom komisijom (FTC), a zbog kršenja prava na privatnost svojih korisnika, javlja agencija AP.

Savezni regulator je takođe saopštio da će u kompaniji biti formirano novo tijelo za nadzor nad privatnošću korisnika mreže, kao i da će biit uvedena neka ograničenja u njenom poslovanju.

Ovo je najveća novčana kazna koju je FTC odrezala jednoj tehnološkoj kompaniji, mada ona neće mnogo pogoditi Facebook koji je prošle godine imao prihod od skoro 56 milijardi dolara, navodi AP.

FTC je saopštio da će Facebook kreirati nezavisni odbor koji će se baviti pitanjima privatnosti i da će bolje kontrolisati svoje divelopere aplikacija.

Nagodbom između FTC-a i Facebook a, utrđeno je da će generalni direktor kompanije Mark Zakerberg morati lično da potpisuje kvartalne izveštaje u kojima potvrđuje da se propisi o privatnosti sprovode u praksi.

Falsifikovani izvještaji mogli da izlože Zakerberga građanskom ili krivičnom gonjenju i kažnjavanju, dodaje FTC.

Ova nagodba predstavlja kulminaciju istrage vezane za ulogu Facebooka u skandalu agencije “Kembridž Analitika”, u kojem su lični podaci desetina miliona korisnika te društvene mreže zloupotrebljeni u političke svrhe, odnosno za potrebe predizborne kampanje za predsjednika SAD 2016. godine. (Tanjug)программы для скачивания видео с вкasiancamsdetachable cap sleeve for wedding dressprodvijenie.xyztrain to russiaplaces to travel in russia