HAVANA – Kuba je poručila turistima da sa sobom ne nose dolare kad dolaze na ovo karipsko ostrvo, jer američka valuta više neće biti prihvatana u zemlji, prema riječima Fransiska Majobre Lensea, prvog potpredsjednika kubanske centralne banke.

“Ljudi koji budu dolazili u ovom periodu u zemlju moraće da dođu s nekom drugom valutom umjesto dolara”, rekao je ovaj visoki zvaničnik, koga citira list Granma, zvanično glasilo vladajuće Komunističke partije Kube, prenosi Raša tudej.

Turistima će biti dozvoljeno da koriste kartice za plaćanja, kao i da podižu gotovinu u drugim valutama.

Ranije je kubanska vlada najavila da će banke u toj zemlji privremeno obustaviti prihvatanje gotovine u dolarima. Havana je kao razlog za to navela oštre američke sankcije koje sprečavaju ovu zemlju da koristi zelenu novčanicu za plaćanja u inostranstvu.

Obje mjere stupaju na snagu 21. juna, a njihovo trajanje zavisiće od ukidanja američkih sankcija, navedeno je tada u saopštenju centralne banke.

Više od 20 banaka u svijetu prestalo je da obrađuje dolarske transakcije iz Kube prema inostranstvu otkako je bivši američki predsjednik Donald Tramp proširio postojeće sankcije prema toj zemlji.