BANJALUKA – Srbijanski konzorcijum “Zekstra-Delta” namjerava da otpusti sve radnike banjalučke Robne kuće “Boska” i isplati 70 odsto njihovih potraživanja, čime bi izigrala privatizacioni ugovor i prekršila Zakon o radu RS, navode “Nezavisne novine”.

Konzorcijum je u pismu, koje je u posjedu tog lista, ovlastio direktora “Boske” Ljubomira Dakića da svim radnicima predloži potpisivanje akta o prestanku radnog odnosa pod uslovima koje su u republičkom sindikatu trgovine ocijenili “neprihvatljivim i nezakonitim”.

Beogradski konzorcijum iznio je namjeru da sve obaveze prema radnicima “Boske” (plate, topli obrok, prevoz, regres, otpremnine za penziju i druge naknade) po pristanku na prekid radnog odnosa isplati odmah, te obezbijedi povezivanje radnog staža.

Zaposlenima koji ispunjavaju uslove za penzionisanje, pored povezivanja radnog staža, nude otpremninu u visini tri prosječne plate, a onima koji ne mogu još u penziju isplatu otpremnine “u iznosu od 70 odsto zakonom utvrđene obaveze”. Radnici “Boske” koji ovo prihvate morali bi se, prema uslovima koje je postavio novi vlasnik, odreći tužbi protiv “Boske” za dosadašnje neizmirene obaveze, te ugovorom obavezati da se time smatraju u potpunosti namirenim i da odustaju od daljih zahtjeva.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma i ugostiteljstva RS, kaže da je ponuda “Zekstra-Delte” neprihvatljiva, jer je u suprotnosti sa Zakonom o radu, te kolektivnim i privatizacionim ugovorom.

“Ponuđeni iznos isplate od 70 odsto je drzak, mimo zakona i kolektivnog ugovora, kao i onoga što nam je Dragan Đurić (vlasnik ‘Zekstre’) rekao na sastanku”, istakao je Savanović.

On je rekao da će tražiti razgovor s kupcem “Boske” u kojem će insistirati na poštivanju ugovora o privatizaciji kojim se “Zekstra-Delta” obvezala na izmirenje svih dugova robne kuće prema radnicima.

Branka Gostić, predsjednik Sindikata “Boske”, koja se kao i ostali radnici te robne kuće nalazi na godišnjem odmoru, kaže da nije upoznata s pismom novog vlasnika, zbog čega ga ne može komentarisati.

“U ponedjeljak ćemo po tom pitanju održati sastanak Sindikalnog odbora i donijeti određene zaključke”, napomenula je ona.

Gorica Kurtić, član Sindikalnog odbora “Boske”, kaže da je zatečena navodima iz pisma “Zekstra-Delte”.

“Ovo je za nas hladan tuš, jer se smatramo izmanipulisanim i prevarenim”, kazala je ona.

Komentar ministra trgovine i turizma RS Predraga Gluhakovića, koji je sa “Zekstra-Deltom” u oktobru 2008. potpisao privatizacioni ugovor, a u maju ove godine i aneks ugovora, juče nismo uspjeli dobiti, jer se nije javljao na mobilni telefon.

Robna kuća će biti zaključana

Konzorcijum “Zekstra-Delta” u pismu, takođe, navodi da će nakon održavanja sjednice Skupštine akcionara “Boske”, zakazane za 24. jul, pristupiti izradi projektne dokumentacije za sveobuhvatnu rekonstrukciju te robne kuće. Renoviranje “Boske” će, procjenjuju, trajati najkraće godinu dana, napominjući da to vrijeme robna kuća neće raditi.

Izvor Nezavisne novine