BANJALUKA – Drvoprerađivačka industrija u Srpskoj polako se oporavlja od posljedica ekonomske krize, a to dokazuje i podatak da se u posljednja dva mjeseca povećala proizvodnja drvnih sortimenata i namještaja, te da je pokrivenost uvoza izvozom 60 odsto.

“Prema našim podacima, u maju i junu proizvodnja drvnih sortimenata povećala se za 3,3 odsto u odnosu na prethodne mjesece, a proizvodnja namještaja za 1,7 odsto”, rekao je “Glasu Srpske” sekretar Udruženja drvoprerađivača pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik.

On je dodao da je za drvopreradu karakteristično da se obim proizvodnje povećava u drugoj polovini godine, tako da se idućih mjeseci očekuje veći rast.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, proizvodnja šumskih sortimenata u državnim šumama u junu 2010. godine u odnosu na jun 2009. godine veća je za devet odsto, dok je prodaja veća za 1,1 odsto.

Šinik je rekao i da se pokrivenost uvoza izvozom konstantno povećava.

“Vrijednost razmjene u drvoprerađivačkoj industriji iznosi oko 400 miliona maraka godišnje. Od toga se izveze robe u vrijednosti od 280 miliona maraka, a 120 miliona maraka se uveze”, naveo je Šinik.

On je rekao da su, što se tiče snabdjevenosti drvoprerađivača opremom, veliki doprinos dali krediti IRB-a koji su bili namijenjeni upravo za tu svrhu.

Šinik je istakao da se najviše proizvoda od drveta izvozi u Srbiju, Hrvatsku, Italiju, Sloveniju, Njemačku i Austriju.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS rekli su da su drvoprerađivačima, na osnovu javnih poziva, dodijeljena sredstva za podršku izvoza.

“U 2009. godini za 69 privrednih subjekata koji se bave preradom drveta dodijeljeno je 1.633.000 maraka, a u 2010. godini 73 drvoprerađivača dobila su sredstva u visini od 2.618.850 maraka”, rekli su u Ministarstvu i dodali da je u ponedjeljak uplaćena i posljednja tranša podsticaja izvoza u 2010. godini.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, u Srpskoj ima oko 670 preduzeća koja se bave preradom drveta, proizvodnjom namještaja ili radovima u šumarstvu.

Oko 10.000 radnika zaposleno je u ovim preduzećima koja godišnje, zajedno sa državnim šumarstvom, ostvare prihode u visini od 600.000.000 maraka – podaci su APIF-a. 

Izvor Agencije