FRANKFURT – Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard izjavila je da su politike koje su centralne banke i vlade širom svijeta preduzele u vrijeme krize izazvane pandemijom korona virusa, sprečile “katastrofalnu depresiju”.

Lagard je rekla da su preduzete mjere “apsorbovale šok” koji je pandemija virusa korona izazvala u ekonomiji.

“Potrebno je da mjere podrške ostanu na snazi koliko god je potrebno da se izbjegne urušavanje privrede i povećanje nejednakosti. Međutim, moramo prepoznati stalne promjene koje se događaju i, da bismo iz njih izvukli najviše što možemo, počnemo već sada da transformišemo ekonomiju”, rekla je Lagard na jednom ekonomskom forumu, a prenosi B92.

Ona je naglasila da mjere fiskalne politike moraju da ostanu na snazi.

“U suprotnom, rizikujemo histeriju na tržištu rada, bespotrebni gubitak održivih biznisa i povećanje nejednakosti”, upozorila je predsjednica Evropske centralne banke.

Ona je istakla da ekonomski oporavak evrozone ostaje nesiguran zbog novih talasa infekcije Kovidom-19, koji mogu izazvati uvođenje strožih mjera socijalnog distanciranja.

Kako je navela, sektori poput ugostiteljstva, prehrane i transporta mogli bi biti ugroženi, a u zoni evra, podvukla je, ti sektori su stvorili skoro jednu petinu radnih mjesta od 2013. godine.

“Dakle, ne samo što moramo zaštititi postojeće poslove, već moramo stvoriti i nove, koji odražavaju nove obrasce tražnje nakon pandemije”, poručila je Lagard.