FRANKFURT – Ekonomija zone evra je na prekretnici, a njen čvrst i održiv oporavak je neophodan preduslov kako bi Evropska centralna banka mogla da razmatra povlačenje programa hitne podrške, izjavila je predsjednica ECB Kristin Lagard u intervjuu za Politikoin.

ECB je odlučila prošle nedjelje da ostane pri pojačanoj kupovini obveznica kako bi troškovi zaduživanja u ekonomijama evrozone ostali na izuzetno niskom nivou, a kreatori monetarne politike nisu ni razgovarali o smanjenju podrške iako se privredni rast oporavlja brže nego što je ranije predviđalo, prenosi Rojters.

“Ne sugerišem da će se program pandemijske hitne kupovine (PEPP) okončati 31. marta. Imamo dosta prostora za fleksibilnost, a što se tiče ekonomskih izgleda idemo u pravom smjeru”, rekla je Lagard u intervjuu objavljenom danas.

Dodala je da prerano da se raspravlja o ukidanju 1,85 biliona evra vrijednog programa PEPP, koji bi trebalo da traje najmanje do 31. marta 2022. ili dok se period pandemijske krize ne završi.

Ekonomisti očekuju da ECB počne da razmatra pitanje okončanja PEPP-a na septembarskom sastanku, a velika većina analitičara koje je anketirao Rojters ne predviđa da će ovaj program biti proširen i produžen.

Umjesto toga, po njihovom mišljenju je vjerovatnije da će se ECB vratiti na pređašnji i rigidniji Program kupovine imovine, koji vjerovatno neće biti vremenski oročen, jer se procjenjuje da će u godinama koje dolaze inflacija i dalje ostati ispod cilja ECB-a. (Tanjug)