FRANKFURT – Evropska centralna banka (ECB) pojačala je stratešku analizu monetarnih operacija, izjavila je u srijedu predsjednica Christine Lagarde, predloživši uvođenje “vjerodostojne” ciljane inflacije koju će razumjeti i građani.

“Moramo temeljito analizirati sile koje u današnje vrijeme pokreću dinamiku inflacije i razmisliti bismo li zbog njih trebali prilagoditi našu strategiju i kako”,  poručila je Lagarde s pres konferencije u Frankfurtu.

“Trebali bismo imati ciljanu inflaciju koja je vjerodostojna i koju građani razumiju”, rekla je.

Istaknula je da se ECB suočio s novim okolnostima kada su u pitanju inflacija i privredno okruženje.

Čelnica ECB-a objavila je ovoga mjeseca da su ponovo krenuli u stratešku reviziju instrumenata politike banke, koja je privremeno bila obustavljena zbog koronakrize, podsjeća agencija Dpa.

Iznoseći pojedinosti prve dugoročne analize od 2003. godine, Lagarde je tada istaknula da će joj u fokusu biti ciljana godišnja stopa inflacije od nešto ispod dva posto.

Njene nove izjave pokazuju da će obuhvat analize biti puno dublji i da će zahvatiti i teme poput digitalne privrede i klimatskih promjena.

Inflacija je ključni pokazatelj za ECB. Bivši čelnik Jean-Claude Trichet redovno bi isticao da je inflacija igla u kompasu banke.

U jučerašnjem istupu Lagarde je signalizirala da bi se ECB mogao povesti za primjerom američke centralne banke i kompenzirati period vrlo niske inflacije privremenim dopuštanjem viših stopa inflacije.

Fed je nedavno uveo novi pokazatelj, prosječnu inflaciju, naznačivši da neće na svaki signal jačanja inflacije reagovati podizanjem kamatnih stopa.

“Takva strategija može osnažiti kapacitete monetarne politike za stabilizaciju privrede u periodu slabosti”, poručila je predsjednica ECB-a

Usvajanje slične strategije značilo bi da bi ECB dopustio da inflacija neko vrijeme bude iznad nivoa od dva posto, objašnjava agencija Dpa, prenosi SEEbiz.