PARIZ  – Francuski ministar finansija Bruno le Mer upozorava da je zbog mjera za suzbijanje virusa korona francuski proizvođač automobila Reno u ozbiljnim finansijskim teškoćama i da bez državne pomoći možda neće preživjeti.

U razgovoru za Radio Europe 1, Le Mer je naglasio je da će francuska vlada, koja je jedan od najvećih dioničara kompanije odobriti pomoć nakon što je Reno obavijesti o svojoj strategiji.

“Stav vlade i države kao dioničara je da fabrika u Flinsu ne smije da bude zatvorena”, naglasio je ministar komentarišući medijske izvještaje da Reno razmatra zatvaranje nekoliko fabrika u Francuskoj, uključujući najvažniju u Flinsu sjeverno od Pariza.

Francuska država ima 15 odsto udjela u Renou, a status najvećeg dioničara kompanije dijeli s japanskim Nisanom.

Vlada trenutno pregovara o zajmu u iznosu od pet milijardi dolara s Renoovim menadžmentom, koji, prema riječima ministra, neće biti odobren dok kompanija ne predstavi svoju strategiju.

To će morati da uključi prelaz na vozila koja su više ekološka, a vlada očekuje od Renoa i veću produktivnost i veći udio domaćih vozila, posebno električnih.

Reno je u prvom kvartalu ove godine ostvario 10,1 milijardu evra prihoda od prodaje, što je pad od 19,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine. (Tanjug)