Predsjednik crnogorske opštine Nikšić Marko Kovačević izjavio je kako je međunarodni diskontni trgovački lanac Lidl kupio zemljište u ovom gradu.

On nije precizirao o kojoj lokaciji je riječ, ali su ranije mediji izvještavali da je njemački trgovac bio zaintresovan za zemljište bivše fabrike Metalac u Nikšiću.

Inače, Lidl u sve tri zemlje u koje je odlučio doći – BiH, Sjeverna Makedonija i Crna Gora – provodi pripremne aktivnosti za otvaranje prvih objekata.

U Sjevernoj Makedoniji lanac je raspisao konkurs za zapošljavanje kadrova koji će postaviti temelje kompanije u zemlji: specijalista prodaje, računovođa, brand strateg i HR stručnjak.

Lidl još nije otkrio detalje koliko će trgovina biti u Makedoniji i gdje će se one nalaziti. Jedino što je službeno objavljeno jest da je kompanija zainteresovana za lokaciju u Kiseloj vodi u Skoplju.

U BiH Lidl je sredinom avgusta takođe objavio oglase za zapošljavanje potvrdivši tako da radi na razvoju svog prisustva u zemlji.

U Bosni i Hercegovini Lidl BH d.o.o. počeo je sa poslovanjem 8. marta 2021. ali potvrđenih informacija o lokaciijama trgovina još nema, iako je u medijskim izvještajima bilo govora o nekoliko njih ( glavni distributivni centar u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, trgovine u Živinicama…)

Iz kompanije tek navode da njihovi prvi radnici rade na pripremnim aktivnostima kako bi uspješno otvorili vrata svojih prvih trgovina. (Indikator)