BERLIN – Njemački ministar finansija Kristijan Lindner upozorio je danas da bi povećanje plata moglo da dodatno podstakne inflaciju i da strane koje učestvuju u kolektivnim pregovorima imaju odgovornost da doprinesu da se to ne desi.
Lindner je rekao Rojtersu da bi jednokratne novčane isplate mogle da budu potrebne tokom ove godine.

Inflacija je u NJemačkoj u aprilu iznosila 7,8 odsto na godišnjem nivou, što je najviše u prethodne četiri decenije. Očekuje se da će to podstaći zahtjeve za povećanjem plata.

Ove godine će se voditi pregovori o kolektivnim ugovorima o radu za oko 10 miliona zaposlenih, najavili su sindikati. Uticajni sindikat IG Metal prošlog mjeseca je zatražio povećanje zarada za 8,2 odsto za preko 70.000 radnika metalske industrije.

“Rizik od spiralnog rasta cijena pod uticajem plata je realan”, rekao je Lindner i dodao da već ima naznaka da bi ove godine mogle biti primijenjene jednokratne isplate.

Ministar finansija je rekao da Vlada mora da ublaži inflatorni pritisak na neto prihode i da to treba postići finansijskim paketima.

Vladajuća koalicija u martu je usaglasila drugi paket mjera u prethodna dva mjeseca da bi pomogla građanima u plaćanju računa za struju, gas i gorivo. (Srna, Rojters)