LONDON – Do kraja oktobra biće raspisan javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa na području Federacije BiH /FBiH/, rečeno je na promociji u Londonu koju su organizovali Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i konsultant “IHS markit”.
Predstavljeni su uslovi u procesu dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa na području FBiH, a, prema evidenciji, promociji su prisustvovala 22 registrovana predstavnika kompanija koje su iskazale interes za ovaj projekat.

Nakon prezentacije, uslijedila je interaktivna panel-diskusija sa pitanjima i odgovorima, saopšteno je iz federalne Vlade.

Promociji u prostorijama Britanskog muzeja, koju su organizovali Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i konsultant “IHS markit”, prisustvovali su ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić, ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović, direktor Federalnog zavoda za geologiju Hazim Hrvatović i ostali saradnici na projektu iz ostalih resornih ministarstava.

Promocija u Londonu jedna je u nizu u okviru objave Vlade FBiH i federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije o pokretanju nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa.

Prva promocija na kojoj su Vlada FBiH i federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije najavili javno nadmetanje za dodjelu koncesije održana je u Sarajevu 1. oktobra.

Predstavnici FBiH će priliku da promovišu područja za istraživanje imati i na Balkanskom samitu za naftu, od 24. do 26. oktobra u Budvi, dodaje se u saopštenju. (Srna)