BANJALUKA – Opština Lopare raspisala je javni poziv za upis svoje prve emisije obveznica ukupne vrijednosti od 700.000 KM, kojima će biti finansirana izgradnja putne infrastrukture na području te lokalne zajednice.

Javni poziv za upis obveznica otvoren je do 24. septembra, a u okviru prve emisije biće izdato 7.000 obveznica pojedinačne nominalne vrijednost od 100 KM, navodi se u javnom pozivu objavljenom na Banjalučkoj berzi.

Obveznice opštine Lopare emitovaće se uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 6,75 odsto, uz jednogodišnji grejs period, nakon kojeg će se glavnica i pripadajući dio kamate isplaćivati u jednakim polugodišnjim anuitetima.

Municipalne obveznice Lopara će imati rok dospijeća od 10 godina od dana upisa emisije u Centralni registar hartija od vrijednosti.

Na ovaj način Lopare su postale deseta opština u RS koja svoje kapitalne projekte finansira izdavanjem dužničkih hartija od vrijednosti, kao alternative bankarskim kreditima.

Do sada su obveznice uspješno emitovale Banjaluka, Laktaši, Gradiška, Bijeljina, Šamac, Istočni Stari grad, Brod, Kotor Varoš, dok je u toku javni poziv za uplatu emisije opštine Srbac. Ukupna vrijednost svih emitovanih obveznica premašuje 40 miliona KM.

Izvor Agencije