ISTOČNO SARAJEVO – Radnici preduzeća “Rasklopna oprema” (RAOP) iz Istočnog Sarajeva današnjim okupljanjem ispred zgrade preduzeća izrazili su nezadovoljstvo realizacijom ugovora o privatizaciji i najavili da će o tome obavijestiti Investiciono-razvojnu banku i nadležne institucije u RS.

Predsjednik Sindikata ovog preduzeća Rade Vasković istakao je da su radnici na prethodnim sastancima sa ministrom industrije, energetike i rudarstva RS Slobodanom Puhalcem, dali saglasnost da većinski vlasnik, kupac “Jugotrejd” iz Beograda bude oslobođen obaveze prijema novih 200 radnika, te dogovorili da bude napravljen plan i program za izlazak iz krize u kojoj se RAOP našao.

“Na ovo smo pristali jer nam je cilj bio da ovo preduzeće opstane i radi. Uprkos saglasnosti resornog ministra i Sindikata metalske industrije i rudarstva, većinski vlasnik je primio 258 radnika, koji su nakon mjesec dana otpušteni”, rekao je Vasković.

On smatra da je “Jugotrejd” ove radnike, koji su većinom sa banjalučkog područja, primio fiktivno i na čudan način, kako bi ispunio obavezu koju je imao po ugovoru o kupovini, da će u preduzeću raditi 600 radnika.

“Mi sada povlačimo saglasnost i o tome ćemo obavijestiti sve nadležne institucije kako bi pronašli odgovarajuće rješenje jer ovakvo ponašanje `Jugotrejda` stvara veliku nervozu kod radnika, koji žele da konačno bude riješen status RAOP-a”, naveo je Vasković i podsjetio da radnici nisu dobili platu od februara a doprinosi im nisu uplaćeni od polovine prošle godine.

On se ne slaže sa prijedlogom manje grupe radnika da ponovo stupe u štrajk, jer smatra da se time ništa ne bi dobilo i da bi u tom slučaju RAOP sebi definitivno zatvorio vrata.

“Mi smo pozvali predsjednika Vlade RS Milorada Dodika da posjeti ovo preduzeće, koje je od posebnog interesa za RS, jer proizvodi veoma kvalitetnu robu iz elektroenergetskog sektora za potrebe trafo stanica koje su potrebne ovoj zemlji. Interesantno je da su se mnogi opredijelili za iste proizvode iz zapadnih zemalja, iako naša oprema provjereno radi i 30 godina”, istakao je Vasković.

On je naglasio da RAOP trenutno radi dio posla za Crnu Goru i Srbiju, ali da ima nagovještaja da bi mogli dobiti veliki posao za Srbiju, što je razlog više zašto radnici neće da štrajkuju.

Radnici očekuju da će Vlada RS, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Savjet za privatizaciju, Savez sindikata RS, Sindikat metalske industrije, te Upravni odbor i direktor “Jugotrejda”, koji će biti upoznati sa situacijom u preduzeću, preduzeti odgovarajuće mjere kako bi im se omogućio normalan rad.

Izvor Agencije