Lufthansa je izgubila više od decenije dugu sudsku bitku s adrodromom Frankfurt Hahnom oko sniženih naknada i drugih povoljnih uslova dodijeljenih irskom niskobudžetnom prevozniku Ryanairu, za koje je njemački državni prevoznik tvrdio da su prekršili zakone Evropske unije o pomoći.
U presudi od 21. aprila 2023., Viši pokrajinski sud u Koblenzu odbio je žalbu aviokompanije na prvostepenu presudu Regionalnog suda u Bad Kreuznachu od 16. maja 2007., prema izvještaju pravnog zastupnika Ryanaira.

Slučaj datira iz 2006. godine kada je Lufthansa prvi put pokrenula pravni postupak protiv Flughafen Frankfurt-Hahn GmbH, u to vrijeme većinskog dioničara sada nesolventnog aerodroma.

Lufthansa je tražila povrat navodne pomoći koju je aerodrom dodijelio Ryanairu. U biti je tvrdila da su takse koje je naplaćivao Frankfurt-Hahn 2001. i 2006. bile utvrđene na temelju ugovora koji favoriziraju Ryanair, koji je u to vrijeme osiguravao 95 posto putničkog prometa u ovoj zračnoj luci.

Tvrdili su da je Ryanair imao koristi od posebno niskih taksi usljed smanjenih naknada izračunatih na temelju broja odlazećih putnika i subvencije poznate kao “marketinška podrška” koja se dodjeljuje pri otvaranju novih linija.

Te su mjere odobrene iako je zračna luka nastavila poslovati s gubicima. Lufthansa je tražila nalog da se isplate izvršene Ryanairu putem marketinške podrške između 2002. i 2005. i one koje odgovaraju smanjenju naknada budu vraćene te da se niskobudžetnom prijevozniku ne dodjeljuje nikakva buduća pomoć.

Od 2006. Lufthansa je više puta neuspješno pokušavala povratiti subvencije od Ryanaira.

Aerodrom je proglasio bankrot 2021. godine. (Biznisinfo)