BERLIN – Nemačka avio-kompanija Lufthansa je danas saopštila da otkazuje skoro sve putničke i kargo letove u petak, iz svoja dva najveća čvorišta, Frankfurta i Minhena, zbog najavljenog štrajka pilota, prenosi AP.

Lufthansa je precizirala da će oko 800 letova biti otkazano, što će uticati na mnoge putnike koji se vraćaju po završetku letnjih odmora.

Navedeno je i da poslovanje Lufthansine niskobudžetne kompanije Evrovings, neće biti pogođeno najavljenim štrajkom.

Reprezentativni sindikat, koji predstavlja pilote nemačke avio-kompanije Lufthansa, saopštio je da će sutra započeti štrajk nakon što je menadžment odbio zahteve za povećanje plata.

Sindikat letačkog osoblja optužio je danas kompaniju Lufthansa da nije poboljšala svoju prethodnu ponudu, “ne ostavljajući pilotima drugi izbor nego da stupe u štrajk kako bi ispunili svoje zahtjeve”, prenosi AP.

Kompanija je saopštila da je ponudila linearnu povišicu od 900 evra, što predstavlja povećanje od pet odsto za starije pilote i povećanje od 18 odsto onima koji su tek započeli letačku karijeru.

Sindikat je zatražio povećanje od 5,5 odsto ove godine i automatsko povećanje plata, usklađeno sa inflacijom u 2023.

Osim toga, piloti traže novi sistem plata i godišnjih odmora za koji je avio-kompanija navela da bi povećao troškove zaposlenih za oko 40 odsto, ili za oko 900 miliona evra za dve godine.