PLOČE – Luka Ploče je otpušta 41 radnika zbog, kako navode iz Uprave, smanjenog obima poslovanja u aktuelnim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom korona virusa.

“Uprava preduzeća Luka Ploče d.d. okončala je postupak savjetovanja s Radničkim savjetom o utvrđivanju kolektivnog viška radnika. Pribavljene su sve potrebne saglasnosti te je započeo postupak otkazivanja ugovora o radu za ukupno 41 radnika”, navodi se u saopštenju Luke, prenosi portal Seebiz.

Kao razlozi se navode znatno manji obim posla zbog privrednih i lokacijskih uslova (gašenje partnera iz BiH, kao i vanredna situacija uzrokovane pandemijom kovid-19.

To, po Upravi, “iziskuje smanjenje troškova poslovanja i sprovođenje organizacionih promena radi usklađivanja broja radnika sa strukturom i veličinom poslovne aktivnosti društva”.

Proces smanjenja broja radnika biće okončan u roku od četiri mjeseca.

Luka Ploče je o otkazivanju ugovora o radu za 41 radnika izvijestila i putem Zagrebačke berze, pri čemu navodi podatak da će tako broj zaposlenih biti smanjen za 9,5 posto.

Prema podacima iz devetomjesečnog finansijskog izvještaja, Luka je krajem septembra imala 432 zaposlena.

Podaci iz tog izvještaja pokazuju i da je promet preko Luke Ploče u tom periodu iznosio 1.872 hiljade tona, što je za 30,26 posto manje nego u isto vrijeme lani.