BUDIMPEŠTA  – Snabdijevanje naftom dijelova istočne i centralne Evrope preko dionice naftovoda Družba privremeno je obustavljeno, saopštili su operateri naftovoda u Mađarskoj i Slovačkoj.

Za sada nije jasno o kakvom je poremećaju je riječ s obzirom da se dogodio istovremeno kada i eksplozije u selu na istoku Poljske u blizini ukrajinske granice, koje su izazvale uzbunu među zemljama NATO, prenosi Rojters.

Mađarska naftna kompanija MOL saopštila je da je od svojih ukrajinskih partnera informisana da je ruska raketa pogodila elektranu blizu granice sa Belorusijom koja obezbjeđuje struju za pumpnu stanicu naftovoda, što je izazvalo zastoj.

Slovačka naftna kompanija Transpetrol je takođe potvrdila suspenziju u radu nafovoda, navodeći “tehničke razloge na ukrajinskoj strani”, ali nije pominjala raketni udar.

Mreža naftovoda Družba počinje u Rusiji i razdvaja se u Belorusiji na Ukrajinu, gde se ponovo razdvaja da bi snabdijevala naftom nekoliko zemalja istočne i centralne Evrope koje energetski zavise od ruske nafte, uključujući rafinerije u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

“Razlog za obustavu isporuka još nije zvanično potvrđen od ukrajinske strane”, navodi se u saopštenju Transpetrola i dodaje da se danas očekuje više informacija o uzroku obustave. (Tanjug)