SAN FRANCISKO – Kompanija Majkrosoft navodno je u pregovorima oko kupovine TikToka, video aplikacije u kineskom vlasništvu, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp danas rekao da razmatra korake koji bi efektivno zabranili aplikaciju u SAD.

Nije jasno koliko su napredovali razgovori između Majkrosofta i TikToka, ali bilo koji dogovor mogao bi voditi ka promjeni vlasništva kompanije TikTok, rekao je izvor upućen u pregovore, koji je želeo da ostane anoniman, prenosi Nujork Tajms.

TikTok je u vlasništvu kineske internet kompanije BajtDens, čija se vrednost procenjuje na 100 milijardi dolara. To je povećalo nadzor nad aplikacijom, a zvaničnici Trampove administracije rekli su da su zabrinuti da TikTok predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbednosti.

Trampova administracija razmatrala je da li da naredi da se BajtDens otuđi od američke imovine koju je stekla 2017. godine, a koja su kasnije pripojena TikToku. Blumberg je prenio da je predsjednik spreman da objavi naredbu koja će primorati BajtDens da proda američke dijelove TikTok-a.

Trampova administracija takođe je razmatrala druge potencijalne akcije protiv kompanije, uključujući dodavanje BajtDensa takozvanoj “entitetskoj listi”, koja spriječava strane kompanije da kupuju američke proizvode i usluge bez posebne licence, navodi list pozivajući se na izvore upoznate sa tom materijom.