BANJALUKA – Industrijska proizvodnja u RS u maju je zabilježila blagi pad u odnosu na prethodni mjesec od 1,7 odsto, ali je zadržala ukupni rast u ovoj godini, dok je industrijska proizvodnja u FBiH prošli mjesec pala za 2,6 odsto.

Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u RS je u prvih pet mjeseci ove godine u poređenju s istim prošlogodišnjim periodom imala rast od 16,8 odsto, dok je u FBiH istovremeno zabilježen pad za 10,3 odsto.

Majski pad industrijske proizvodnje u RS usporen je u odnosu na prethodni mjesec, a tome je najviše doprinijela prerađivačka industrija koja je zabilježila pad od 8,8 odsto. U isto vrijeme primjetan je rast aktivnosti u sektoru rudarstva od 37,5 odsto, dok je sektor snabdijavanja strujom, gasom i vodom imao neznatan rast od 0,1 odsto.

Industrija u FBiH u maju je nakon blagog rasta u prethodnom mjesecu ponovo zabilježila pad, što je najvećim dijelom uzrokovano smanjenjem aktivnosti u prerađivačkom sektoru za 5,2 odsto i rudarstvu za 1,1 procenat, dok je u sektoru snabdijevanja električnom energijom ostvaren rast od 4,3 odsto.

Gledajući po podsektorima, u RS je najveći rast u prvih pet mjeseci ove godine zabilježen u proizvodnji koksa i naftnih derivata od čak 48,4 puta u odnosu na isti period prošle godine, dok je najviše potonuo sektor vađenja ruda metala s minusom od 63,8 odsto. U FBiH u istom periodu najveći rast bilježi proizvodnja medicinskih, preciznih optičkih instumenata i satova, koja je porasla za 13,9 odsto, dok je najveći pad od 79,5 odsto zabilježen u sektoru proizvodnje motornih vozila.

Goran Račić iz Udruženja ekonomista RS – SWOT ocijenio je da je za rast industrijske proizvodnje koji RS bilježi u prvih pet mjeseci ove godine zaslužan rast proizvodnje u Rafineriji nafte Brod.

"Ovaj proizvodni sektor je ranije bio na nuli, a sada on bilježi veoma značajnu proizvodnju, koja radi gotovo punim kapacitetom", objasnio je Račić.

Istakao je da RS uz pokretanje Rafinerije nafte posebnu pažnju treba da obrati na sektore koji evidentiraju pad, kojima treba pomoći da prebrode krizu.

"Trenutno je situacija teška u tekstilnoj i drvoprerađivačkoj industriji koja ima problem s plasmanom. Može se očekivati nastavak problema, jer građevinarstvo kao veliki konzument proizvoda ostalih privrednih grana bilježi pad, jer se u tom sektoru samo završavaju projekti iz prošle godine", rekao je Račić.

Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, istakao je da su u industriji FBiH najveći pad imale grane koje su izvozno orijentisane, jer narudžbe "presušuju" od polovine prošle godine.

"Najveći problemi su u sektoru metalske industrije, proizvodnje koksa, građevinarstvu, hemijskoj, tekstilnoj i kožarskoj industriji i proizvodnji namještaja", rekao je Čičić i izrazio očekivanje da će s obzirom na trenutnu situaciju industrijski sektor FBiH ove godine zabilježiti pad od 20 procenata.

Izvor Nezavisne novine